Anul 2024 este unul plin de linii de finanțare pentru fermierii care vor să acceseze fonduri europene. Fie că vorbim de intervențiile din Planul Național Strategic sau de vechile măsuri din Planul Național de Dezvoltare Rurală, sute de milioane de euro sunt puse la bătaie de Ministerul Agriculturii pe tot parcursul anului.
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, consultantul Cosmin Măglaș a prezentat, pe scurt, cele mai importante linii de finanțare cu fonduri europene de anul acesta.
”În acest moment, în agricultură, sunt lansate măsurile pentru investiții în exploatații pomicole, cu un termen de depunere până în data de 30 aprilie și buget de 90 de milioane de euro. Prin urmare, cei care doresc să își înființeze livezi au această posibilitate până la sfârșitul acestei luni. Măsurile de irigații, DR-25 și DR-26, sunt deschise până în data de 15 iulie, iar cei care doresc irigații au la dispoziție peste 500 de milioane de euro”, a precizat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.
În ceea ce privește lunile următoare, urmează să fie lansate linii de finanțare extrem de importante pentru fermierii din sectorul vegetal, atât pentru cei din cultura mare, cât și din legumicultură.
”Cea mai importantă măsură care este așteptată este submăsura 4.1.1, achiziția de utilaje agricole în fermele vegetale, care este anunțată că se va lansa în curând. Este măsura de înlocuire a utilajelor agricole pentru cei din cultura mare. A venit ca o surpriză, cu o alocare financiară de 200 de milioane de euro, față de echivalentul ei în PNS, respectiv DR-13, care are o alocare totală de 150 de milioane de euro. Prin urmare, această submăsură 4.1.1 este cea mai importantă sursă de finanțare pentru cei care depun proiecte în cultura mare, pentru tehnologie de strip till, minimum till sau no till.
În lunile mai-iunie așteptăm și DR-16, investiții în sectorul de legume și cartofi. Din nou, o alocare financiară importantă, de 150 de milioane de euro. Este un program PNS și reprezintă posibilitatea de finanțare a acelor producători din zona legumicolă, atât pentru creșterea exploatațiilor, cât și pentru linii de procesare ca și achiziții secundare în proiect”, a mai subliniat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.