Atenție! S-au înăsprit obligațiile fermierilor beneficiari de fonduri europene!

9

Fermierii care beneficiază de fonduri europene prin Măsura 10 agro-mediu și climă, vor avea de îndeplinit anumite standarde și cerințe obligatorii mai dure, din 2024, în cadrul angajamentelor multianuale aflate în desfășurare din PNDR 2014-2020 și care se derulează după anul 2023, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În aceste condiții, „având în vedere modificările aduse prin PAC 2023-2027 standardelor obligatorii relevante (cerințelor de bază) prevăzute de angajamente, beneficiarii Măsurii 10 vor avea posibilitatea de accesare a clauzei de revizuire pentru a asigura ajustarea angajamentelor superioare la cadrul juridic și la noile norme privind condiționalitatea, aplicabile Planului Strategic PAC 2023-2027”, se precizează într-un comunicat al MADR remis, marți, redacției AgroTV.

Într-o notă de informare a Ministerului Agriculturii către fermierii beneficiari de fonduri europene prin Măsura 10, se precizează că, în conformitate cu articolul 48 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, „pentru operațiunile întreprinse în temeiul articolelor 28, 29, 33 și 34 se prevede o clauză de revizuire pentru a permite ajustarea acestora în caz de modificare a standardelor obligatorii relevante, a cerințelor sau a obligațiilor relevante, prevăzute la articolele respective, pe care angajamentele trebuie să le depășească”.

De asemenea, paragraful 2 din articolul amintit, prevede faptul că „operațiunile întreprinse în temeiul articolelor 28, 29, 33 și 34 care depășesc actuala perioadă de programare conțin o clauză de revizuire pentru a permite ajustarea acestora la cadrul juridic al următoarei perioade de programare”. Același articol, la paragraful 3, prevede faptul că „în cazul în care adaptarea nu este acceptată de beneficiar, angajamentul încetează și rambursarea nu este solicitată pentru perioada în care angajamentul a produs efecte”. De asemenea, aceste prevederi sunt cuprinse și în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Mai multe detalii despre continuarea sau retragerea angajamentele asumate prin accesarea fondurilor europene îrin intermediul Măsurii 10 – agro-mediu și climă, puteți afla accesând site-ul MADR la secțiunea „Măsuri și intervenții de mediu, climă și bunăstarea animalelor” (click).