FONDURILE PUSE LA DISPOZITIE PRIN MECANISMUL ITI DELTA DUNARII, DIN CADRUL PNDR 2014-2020, AU FOST EPUIZATE

321

Fondurile europene nerambursabile alocate pentru sesiunea din acest an prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pentru construcție și modernizare agro-pensiuni au fost epuizate.

Construirea, modernizarea şi extinderea spațiilor de producție sunt câteva dintre reperele acestei linii de finanţare, care are un rol extrem de important pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea sectorului economic privat generator de locuri de muncă.

În cadrul sesiunilor de primire a cererilor de finanțare din acest an, pe zona acoperită de mecanismul financiar ITI s-au depus 86 de proiecte în valoare totală nerambursabilă de peste 9 milioane de euro.

Din teritoriul ITI Delta Dunării s-au depus 57 de proiecte cu o valoare de 3.770.000 de euro, procentul alocare/depunere fiind de 269%.

Fondurile alocate prin sM 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” pentru zona ITI sunt în valoare de 2,99 milioane de euro, pentru care s-au depus 29 de proiecte cu o valoare de aproximativ 5,6 milioane de euro, procentul alocare/depunere fiind de aproape 187%.

Investițiile pentru co-finanțare au inclus:
– Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional: Construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
– Investiții finanțabile prin ajutor de minimis: Implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale), etc.

„Mecanismul financiar ITI Delta Dunării își atinge scopul pentru care a fost creat. Am reușit să animăm și să concentrăm interesul din teritoriul acoperit cu maximum de eficiență. Sunt procente de absorbție care nu mai au nevoie de comentarii iar finalitatea înseamnă investiții care vor aduce dezvoltare locală în comunități din județele Tulcea și Constanța”, a spus președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.