Fonio – Cereala care poate salva omenirea!

16
Fonio – Cereala care poate salva omenirea!

Ați auzit până acum de fonio? Ei bine, este o cereală care se cultivă de sute de ani în Africa, dar care a intrat pe piața din Europa abia în anul 2016. Cereala care poate salva omenirea de la o posibilă criză de alimente, dacă ar fi utlizată și promovată mai intes, este foarte rezistentă la secetă și este pretabilă solului din România.

Cereala emblematică a Africii de Vest, mai precis a Senegalului, fonio se păstrează foarte bine, este foarte hrănitoare și are o mulțime de proprietetăți benefice. Are o aromă de nuci și o textură similară pietricelelor, ca o încrucișare între cuşcuş și quinoa. Boabele sunt în mod natural vegane, fără gluten și pline de vitamine. De asemenea, este bogat în aminoacizi esențiali și are până la 12 grame de proteine pe cană. Fonio este bogat în magneziu, iar compoziția sa biologică este similară cu cea a sorgului și a orezului.

Fonio se dezvoltă foarte bine în clime uscate, fără irigare și este puțin probabil să fie o cultură de succes în regiunile umede. Se poate planta în soluri ușoare (nisipoase până la pietroase) dezvoltându-se favorabil în soluri sărace iar rotația culturilor nu joacă un rol important pentru această cultură, însă poate fi foarte bine cultivată și în sisteme de rotație, caz în care urmează adesea după orez, mei, sorg sau arahide. Ciclul de creștere poate varia între 70 și 130 de zile, în funcție de soi, înălțimea plantei fiind una medie, similară grâului.

În prezent, zonele în care fonio este cultivat sunt preponderent în climă tropicală, unde temperaturile medii se situează în jur de 25 – 30° C și precipitațiile între 900 și 1000 mm. Cu toate acestea, în Guineea, este produs și în zonele de munte, la peste 1.000 m deasupra nivelului mării, unde temperaturile sunt mai scăzute, și precipitațiile mai ridicate.

Există trei soiuri diferite de fonio: fonio alb, fonio negru și tipul raishan.

Tehnologia de cultură poate părea una banală pentru fermierii români. Semințele se seamănă prin difuzare, cel mai adesea după ploaie. Densitatea la semănat variază între 10 și 30 de kilograme de semințe la hectar. Unii fermieri seamănă și 50 de kilograme de semințe pe hectar, sau chiar mai mult, pentru a sufoca astfel buruienile. După semănat, semințele germinează rapid, în aproximativ o săptămână, ulterior fiind necesare doar una sau două runde de prășit, iar recoltarea se poate face după 2-4 luni, în funcție de soi. 

După recoltare și decorticare, fonio seamănă cu niște mici boabe de orez. În Africa, fonio costă de două până la trei ori mai mult decât orezul, fiind cereala rezervată micii burghezii locale. Și importul acestei cereale este destul de scump întrucât nu se găsește pe scară largă, ci mai degrabă în magazinele cu produse bio, pe piața de nișă.

Planta a devenit foarte cunoscută pe plan mondial în anul 2016, atunci când bucătarul senegalez Pierre Thiam, din New York, a obținut permisiunea să comercializeze fonio într-o rețea americană de magazine specializate pe produse organice. De atunci, fonio și-a făcut loc tot mai mult pe piața occidentală. În ultimii ani, fonio a ajuns în magazinele ecologice din SUA și Europa, devenind popular și apreciat pentru gustul său deosebit și calitățile nutritive pe care le are.

O altă plantă care este pretabilă condițiilor pedoclimatice din România este Schisandra.

 

Autor: Diana Vasilescu