- Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) consideră că măsurile luate de Guvern pentru a-i sprijini pe fermierii români sunt mai mult decât insuficiente.
„Sacrificarea fermierilor și consumatorilor, strategie națională. Răspunsul nostru: INACCEPTABIL!”, a fost tema conferinței de presă organizate marți de Forumul APPR, în cadrul căreia s-a dezbătut problema fermierilor din România afectați de piața cerealelor din Ucraina și de secetă, precum și subvențiile inacceptabil de mici oferite de către Guvern.
Fermierii vor primi mai puțini bani decât le-a fost promis
Forumul APPR a tras un semnal de alarmă către guvernanți după aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, sub forma unui grant acordat producătorilor agricoli pentru anumite culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta podologică din perioada martie-septembrie 2022, în ședința de Guvern din 31.05.2023. Aceștia susțin că reducerea substanțială a sumei totale alocate pentru această schemă de ajutor la 300.000.000 mii lei este inacceptabilă, având în vedere că suma inițială era de 869.600.00 lei.
Fermierii consideră că suma de 335 lei/ha acordată ca ajutor pentru cei afectați de secetă este inacceptabilă și dramatic de mică în comparație cu suma inițială stabilită de 1000 lei/ha. „Membrii asociației noastre sunt extrem de supărați. Anul trecut a fost unul extrem de dificil din cauza secetei, în special în zona Vrancei, iar în cele din urmă am reușit să ajungem la un acord cu Ministerul Agriculturii și să se ofere fermierilor 1000 lei/ha, adică 20% din cheltuielile bugetare. Iar acum, după un an de la acele discuții, vedem că li se vor aloca doar 328 lei/ha. Dacă facem un calcul simplu, luând în considerare și chiriile pe care fermierii le plătesc, constatăm că acești bani nu acoperă nici măcar 5% din cheltuielile pe care le-au avut”, a declarat președintele Forumului APPR, Nicolae Sitaru.
Problema cerealelor din Ucraina nu va dispărea de pe azi pe mâine
O altă provocare cu care se confruntă fermierii sunt cerealele importate din Ucraina. Chiar dacă exportul de cereale a fost interzis în țara noastră până pe 15 septembrie, problema cerealelor persistă și va continua să fie prezentă pentru o perioadă îndelungată, având în vedere că conflictul din Ucraina se desfășoară chiar la granița cu România.
„Considerăm că autoritățile trebuie să depună toate diligențele necesare pe lângă Comisia Europeană, Consiliu și Parlament, pentru a compensa fermierii afectați de distorsionarea pieței sub fluxurile de mărfuri din Ucraina”, a punctat directorul executiv Forum APPR Alina Crețu.