Fostul bucătar al spitalului din Sighișoara, singurul atestat ca producător tradițional de pită cu cartofi

562

Fostul bucătar al Spitalului Municipal din Sighișoara, Mihai Hegbeli, care locuiește în satul Boiu, a reușit să obțină până acum singurul atestat de producător tradițional de pâine sau pită cu cartofi din județul Mureș, iar toată producția sa de peste zi este vândută integral în târguri, deși prețul pare ridicat.

“Sunt singurul producător de pâine tradițională cu cartofi atestat din județul Mureș. Fac parte din Asociația Producătorilor Tradiționali și Ecologici Mureș, iar ce producem vindem mai mult în târguri, la noi totul e obținut manual. Producem în cantități cât să vindem la târguri, facem maxim 80 de pâini pe zi, iar din acest motiv unii ne critică că nu mai avem pâine, dar asta e producția noastră pe zi, nu putem mai mult. Pâinea e specifică zonei, se face cu aluat de pită, cu cartof crud — nu fierbem cartoful, nu folosim fulgi — răzuim cartoful și îl băgăm în plămădeală (aluat n.r.). Toată procedura e manuală și durează cinci ore, de când ne apucăm de frământat până scoatem pita din cuptor. Făina e de la o moară din Fântânele, grâu măcinat acolo, totul trebuie să fie fără aditivi”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Mihai Hegbeli.

La prima ediție a Târgului Cetății, care se desfășoară până duminică la Târgu Mureș, Mihai Hegbeli a prezentat pâinea cu cartofi coaptă pe vatră și aceeași pâine coaptă în formă, ambele feluri de pâine fiind coapte în cuptor cu lemne.

“Pita coaptă în formă dospește încă o dată, dar pe cealaltă o rupi din aluat și o bagi în cuptor. O frământă soția și o rudă care ne ajută. Se spune că frămânți plămădeala până pică apa din grindă, adică până când transpiră cel ce frământă și până când aluatul se ține la laolaltă, devine mai ațos și face un fel de bulbuci deasupra. Atunci rămâne încă două ore la dospit, apoi o băgăm la cuptor. În medie durează cam cinci ore de la pus făina până iese pita, pentru că stă două ore la cuptor. Cuptorul e cu lemne, avem două cuptoare, unul cu capacitate de 17 pite, unul de 30 de pite, amândouă sunt autorizate. Am lucrat la spital la Sighișoara ca bucătar. Mai duceam pită la birou și atunci cineva mi-a spus că ‘tu tot poți să trăiești și dacă nu o să mai lucrezi la spital, pentru că faci pită și poți trăi’. Asta mi-a dat un imbold ca să mă apuc de pită. Nu e o afacere mare, un profit mare, dar suntem mulțumiți”, a spus producătorul din Boiu.

Un kilogram de pâine costă 7 lei, iar o pită poate ajunge și la trei kilograme. Mihai Hegbeli a spus că pita cu cartofi este o afacere de familie și că, până în septembrie, dorește să mai obțină două certificate de producător tradițional, unul pentru checul pe care îl face soția sa și altul pentru cozonacii care ies din mâna consoartei. La prima ediție a Târgului Cetății din Târgu Mureș participă peste 50 de producători locali, unii cu produse unicat în România, dar și în Europa.