Home Agribusiness Francezii, cuceriți de rațele din Ungaria și Bulgaria

Francezii, cuceriți de rațele din Ungaria și Bulgaria

829 views

Crescătorii de păsări din Europa de Est au reușit să pătrundă pe piața din Hexagon.  

Foie gras-ul care provine din Bulgaria și Ungaria este foarte bine văzut în Franța, astfel că producătorii est-europeni au acum planuri mult mai mărețe. Ținta lor acum este piața asiatică.

Volex, unul dintre cei mai mari fabricanți bulgari de foie gras, își trimite producția în Franța, devenind cel mai important partener extern al en-gros-iștilor din Hexagon. Aceștia lucrează și cu producători din Ungaria, care sunt la fel de mulțumiți de colaborarea cu francezii.

Bulgaria este al doilea producător mondial de foie gras de rață, prima poziție fiind ocupată, în mod absolut firesc, de către Franța. Ungaria, în schimb, a profitat de faptul că francezii au renunțat la producția de foie gras de gâscă și a reușit să impună un monopol pe acest sector.

Ungurii și bulgarii au profitat de problemele pe care Hexagonul le are din cauza gripei aviare și au reușit să-și crească vânzările pe piața din Occident cu aproximativ 15%. “Dacă în urmă cu 10 ani exportam 100% din producția noastră spre Franța în prezent ponderea este de 80%”, a explicat Plamen Chelebiev, unul din patronii firmei bulgăre Volex. Potrivit lui Chelebiev, în ultimii patru ani au crescut vânzările către Elveția și Japonia, iar recent Volex a intrat pe piețele din Vietnam și Thailanda. “Pe aceste piețe vindem produsele sub propria noastră marcă și la prețuri mai mari, ceea ce este mai interesant pentru noi”, precizează Chelebiev.