FRANTA IA MASURI DE PROTECTIE CONTRA PPA DIN TIMP

374

În apropiere de graniţa franceză, mai exact în Belgia, s-au confirmat deja cazuri de pestă porcină africană la mistreți. Franța a început să ia măsuri de prevenție, conform ministrului agriculturii franceze. Deși boala nu este periculoasă pentru oameni, pentru porci este extrem de contagioasă. Aceasta s-a răspândit în Uniunea Europeană, mai ales în statele din estul continentului, unde au fost sacrificate sute de mii de animale.

”Confirmarea, astăzi, a prezenţei virusului în Belgia (în vestul UE) reprezintă o nouă progresie a bolii, ceea ce necesită un răspuns adecvat, având în vedere miza economică majoră pentru lanţul agro-alimentar francez”, conform unui comunicat al Ministerului francez al Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Stephane Travert, a solicitat ca activitățile precum, vânătoarea, să fie restricţionate, şi a cerut o supraveghere sporită a stocurilor de animale şi a animalelor sălbatice din patru departamente de la graniţa cu Belgia.

Planul mai include întărirea măsurilor de prevenire a pătrunderii virusului în fermele de porci şi abatoare. Pesta porcină africană are o rată de mortalitate ridicată. Boala poate fi transmisă direct între animale, dar şi prin intermediul produselor din carne de porc, furaje sau de către oameni. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală.

Pe de altă parte, în Romania, se descoperă noi focare de pesta porcină africană și continuă să se răspândească din ce în ce mai mult. Recent, s-a descoperit  un nou focar, confirmat în localitatea Lucieni din Dâmboviţa.

Până în 13 septembrie, bilanţul prezentat de ANSVSA, vorbea despre un număr total de 898 de focare, din 12 judeţe.