Fundația Rockefeller a lansat un proiect ce vizează reducerea la jumătate a risipei de alimente la nivel mondial

515

Mai mult de o treime din hrana planetei este aruncată la gunoi, iar în Africa, spre exemplu, sunt culturi întregi de cereale, fructe sau legume care ajung să se deprecieze și sunt pierdute, conform Fundației Rockefeller care a lansat un proiect menit să reducă la jumătate pierderile de alimente din întreaga lume, transmite Reuters.

Acest proiect are un buget de 130 de milioane de dolari și se va desfășura timp de 7 ani, cu obiectivul declarat de a reduce risipa de hrană de la recoltele agricole până la alimentele procesate din societățile industrializate, conform unui anunț făcut de Fundația Rockefeller cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Africa sub-sahariană va beneficia de o mare parte din resursele acestei inițiative. În țări precum Kenya, Nigeria sau Tanzania, aproximativ jumătate din culturile agricole se pierd din cauza ineficienței metodelor de recoltare, a depozitării necorespunzătoare, a procesării ineficiente și a timpului prea îndelungat de transport până la piețe.

“Cantitatea de hrană care se strică sau este irosită chiar înainte de a ajunge pa masa cuiva este pur și simplu inacceptabilă și are un impact devastator asupra oamenilor, asupra profiturilor și asupra întregii planete”, a comentat Judith Rodin, președintele Fundației Rockefeller, într-o declarație de presă.

În prezent, în lume se obține suficientă hrană pentru a asigura mâncare pentru cele 1,2 miliarde de oameni care suferă de foame, însă o treime din cantitatea de hrană obținută este irosită. Valoarea hranei irosite se ridică la aproximativ 1 trilion de dolari, conform datelor ONU citate de Fundația Rockefeller.

Proiectul fundației poartă denumirea YieldWise și își propune să reducă pierderile de hrană și materii prime pentru alimente cu 50% până în 2030. În urmă cu un an Administrația americană condusă de președintele Barack Obama anunța asumarea aceluiași obiectiv: reducerea hranei irosite cu 50% până în 2030.

Această tendință poate fi observată și în țări europene. În Franța spre exemplu, autoritățile au interzis supermaketurilor să distrugă alimentele nevândute dar care încă sunt comestibile.

Fundația Rockefeller colaborează cu companii mamut din domeniul alimentar, așa cum este Coca-Cola Co sau Dangote Group pentru a-i ajuta pe micii fermieri să crească randamentul recoltelor lor și să-și desfacă produsele în piețe sau magazine alimentare. Deja au început activități de instruire a fermierilor care cultivă mango în Kenya, porumb în Tanzania și respectiv roșii în Nigeria, conform fundației. (AGERPRES)