George Scarlat, clarificări despre starea de calamitate: Fermierii nu sunt scutiți de obligații

10
George Scarlat, clarificări despre starea de calamitate: Fermierii nu sunt scutiți de obligații

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat, vine cu precizări importante pentru fermierii din zonele calamitate de secetă. Potrivit acestuia, săptămâna aceasta, proiectul de OUG care va crea cadrul legislativ pentru declararea stării de calamitate va pleca de pe masa MADR către celelalte ministere avizatoare.

”Cel târziu vineri va pleca din nou proiectul de Ordonanță de Urgență cu calamitățile, care creează posibilitatea comisiilor județene pentru situații de urgență să declare un județ calamitat. Am primit aviz negativ în primă fază, e adevărat că avem și câteva pagini de observații din partea Ministerului Justiției. Statul nu poate să intervină oricum prin acte normative în contracte între părți.

Am avut câteva runde de întâlniri între traderi și fermieri, înte furnizorii de inputuri și fermieri, iar adevărul este undeva la mijloc. Sunt și fermieri care, din păcate, pentru că nu au obținut producțiile scontate la momentul la care au încheiat contractele futures și nu reușesc să respecte ceea ce au trecut în contract, nu doresc să furnizeze nici producția pe care au obținut-o, cu prețurile pe care le-au încheiat. Aici statul nu poate interveni. Este un contract între părți.

Trebuie să înțeleagă și traderii și furnizorii de inputuri că, în România, discrepanța dintre a negocia un contract este colosală. Mai exact, contractele le sunt impuse fermierilor. Am auzit, cel puțin începând cu anul acesta, că acei fermieri care furnizează, au emis instrumente de plată garanție. Păi cum adică să-ți dau tot eu garanție? Acestea sunt greșeli pe care nu ni le-au adus la cunoștință fermierii. Acum nu putem să facem acte normative ca să îndreptăm erorile pe care le-au semnat ei.

Fermierii trebuie să înțeleagă că și dacă va fi votat proiectul privind cadrul legislativ pentru a declara un județ calamitat, asta nu înseamnă că fermierii din județele respective sunt scutiți de la a respecta clauzele contractuale. Nu! În parte, ei vor trebui în continuare să-și procure acele certificate de forță majoră de la Camera Agricolă din județul respectiv și să se apere în instanță în mod individual”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.