George Scarlat îl atacă pe Daniel Constantin: „Fermierii sunt reprezentați în Parlament de un țăran.”

580

A fost circ astăzi în plenul Camerei Deputaților. Mărul discordiei, așa cum era de așteptat, a fost proiectul legislativ referitor la Legea îmbunătățirii funciare, iar actorii principali au fost George Scarlat, deputat PNL și membru în Comisia de Agricultură, și Daniel Constantin, nimeni altul decât ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Contrele între cele două tabere au început încă de la prima oră. Abținerea de la votul final asupra legii irigațiilor din urmă cu două săptămâni din plenul Camerei, după ce deputații PNL au fost inițial de acord în Comisia de Specialitate pe acest subiect, a lasat urme adânci în orgoliul lui Daniel Constantin. Ministrul și-a început abrupt discursul cu un mesaj dur către George Scarlat: „Aveam o altă părere despre dumneavoastră. Nu știu dacă asta contează sau nu. Dar, din câte știu, dumneavoastră sunteți agricultor. Pei, domnul Scarlat, rămâneți agricultor, nu mai faceți politică pentru că, din păcate, nu vă pricepeți!”.

Iar replica din partea deputatului liberal nu a întârziat să apară: „Asta este. Și fermierii sunt reprezentați în Parlamentul României de un țăran. Doar pentru unii se fac anumite legi. Astăzi, federațiile nu mai au drepturi, și asta pentru că dumneavoastră, ca deputat, ați adus amendament pentru a se abroga articolul 28, cel care prevede ca federațiile să nu mai aibă dreptul de a primi infrastructura principală în administrație și folosință. Fermierii nu știu acest lucru. Totul se învârte în jurul banilor”.

Cel care a făcut însă primul pas în spate în această polemică politică a fost chiar Daniel Constantin, care a punctat exact motivul pentru care își dorește ca aceasta lege să fie adoptată:

„Fermierii și agricultura românească vor avea de câștigat în urma acestui vot. Puteți să găsiți, stimați colegi, motive să dezbatem până mâine ce s-a întamplat pe legea irigațiilor. Ați avut ocazia să aduceți amendamente și în Comisie, aveți ocazia și în plen. Încă o dată fac apel la dumneavoastră. Spuneți ce trebuie făcut, dar numai votați odată legea”.

În urmă cu două săptămâni, pe 30 septembrie, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii îmbunătăţirii funciare, care viza alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea legii organice întrucat deputații PNL s-au abținut de la vot sub îndrumarea membrilor liberali din Comisia de Agricultură, respectiv Nini Săpunaru, Tinel Gheorghe și George Scarlat.

În sedința de vot final de astăzi din plenul Camerei Deputaților, acest proiect de lege a fost aprobat cu 307 voturi pentru și 1 impotrivă, acesta fiind exprimat de liderul PNL, Ludovic Orban.

Alexandru Andronache