Ghidul pentru tinerii fermieri, DISPĂRUT! Ce se întâmplă cu finanțarea de 70.000 EURO

8

La începutul acestei luni, pe data de 7 iunie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ghidul consultativ pentru tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene anul acesta. Acest ghid a dispărut, însă, de pe site-ul AFIR, fără nicio explicație, înainte de expirarea termenului pentru consultare obligatoriu, de 30 de zile.

Linkul care trimitea anterior către ghidul consultativ duce acum către o pagină de pe site-ul AFIR unde nu se regăsește niciun document.

”Ghidul aferent instalării tinerilor fermieri trebuie să fie, în continuare, în consultare. El a apărut pe data de 7 iunie 2023, la ora 12:30. Avem 30 de zile consultare publică; faceți dumneavoastră calculul. (…) În mod normal, logic și procedural, 30 de zile se vor împlini mai târziu, deci trebuie să fie în continuare în consultare”, a precizat consultantul Andra Popescu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Chiar și cu lansarea ghidului în consultare în data de 7 iunie, calendarul anunțat inițial de Ministerul Agriculturii fusese decalat, iar termenele anunțate nu mai puteau fi respectate. Acum, lansarea sesiunilor de finanțare va fi întârziată și mai mult.

”De fapt, aceasta este una dintre dezamăgirile pe care le avem, și anume că până la această dată, noi nu avem decât un singur ghid în variantă consultativă. În mod declarativ, putem să spunem multe, ce ne propunem să facem, dar agricultura și fermierii solicită lucruri concrete. Așteptăm și restul ghidurilor. Calendarul estimativ oricum nu mai este de actualitate”, a mai subliniat Andra Popescu.