Glifosatul, la un pas de reautorizare!

4

Glifosatul ar putea fi reautorizat de Uniunea Europeană după ce un raport comun al EFSA (European Food Safety Authority – Autoritatrea Europeană pentru Siguranța Alimentară) și ECHA (The European Chemicals Agency – Agenția Europeană pentru Produse Chimice) arată că nu există date suficiente care să arate că această substanță este cancerigenă, anunță eurodeputatul Daniel Buda.

În decembrie 2022, Comisia Europeană a prelungit pentru încă un an, până la 15 decembrie 2023, autorizația pentru glifosat, ca substanță activă în produsele de protecție a plantelor, pentru a putea permite celor două agenții, EFSA și ECHA, să vină cu o evaluare cu privire la eventualele efecte cancerigene ale substanței.

Considerat ca o adevărată bombă atomică de către unii, văzut de alții ca fiind un element indispensabil pentru agricultură, glifosatul a făcut obiectul unei evaluări a peste 2400 de studii, a peste 100 de cercetători din UE.

„Din fericire, atât pentru consumatori, cât și pentru agricultori, nu au fost identificate date prin care să se concluzioneze că ar avea efecte cancerigene! Fără a fi un cec în alb, concluziile cercetătorilor reprezintă un pas indispensabil pentru autorizarea acestuia de către statele membre!”, a scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook, după ce reprezentanții celor două agenții europene și-au prezentat concluziile cercetării comune privind efectele glifosatului asupra siguranței alimentare.