Grâu, porumb și soia – pierderi mari la bursă. Principalele cauze

1
Prețurile la grâu, porumb și soia au scăzut rapid, marți seară la Chicago, consecință a ploilor din Midwest, dar și a scăderii prețurilor la țiței.

Bursa din Chicago și-a început săptămâna marți cu pierderi mari: in special, prețul grâului s-a prăbușit cu aproape 4% ca reacție, în principal, la ploile din ultimele zile din Vestul Mijlociu. Cu toate acestea, este posibil ca aceste ploi să vină prea târziu pentru a spori potențialul soiurilor HRW, spun experții.

De asemenea, piața Statelor Unite ale Americii continuă să raporteze achiziții de grâu german și polonez cu livrări la vară. Cotațiile din SUA au fost supuse unei presiuni puternice si din cauza scăderii prețurilor la țiței. Investitorii sunt foarte prudenți înaintea votului Congresului privind creșterea plafonului datoriei SUA.

De notat, săptămâna trecută, inspecțiile săptămânale ale porumbului în porturile din SUA au depășit așteptările pieței, mai exact exista o cantitate de 1,3 Mt. In cazul grâului, avem 382 kt și soia 240 kt.

Grâu, porumb și soia, pierderi notabile

La încheierea sesiunii la Bursa de la Chicago, grâul SRW cu scadență în iulie 2023 a pierdut 25 c$/bushel, ajungând la 5,91 $/bu.

Contractele futures la porumb din iulie 2023 au scăzut cu 10 c$/bu, ajungând la 5,94 dolari bushelul.

Soia cu livrarea în iulie 2023 a pierdut 40,75 c$/buchel, fiind cotata la 12,96 dolari/buchel.