Grâul european ia calea Americii, la cel mai mic preț din ultimele 22 de luni!

1

210.000 de tone de grâu din Uniunea Europeană au fost achiziționate recent de mai mulți cumpărători din SUA, transmite marți agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Potrivit traderilor, achiziţiile implică un număr total de cinci livrări din Polonia şi două din Germania, fiecare dintre ele pentru o cantitate de aproximativ 30.000 de tone, care urmează a se derula în principal între lunile mai şi august.

„În condiţiile în care preţurile pentru grâul european sunt la cel mai redus nivel din ultimele 22 de luni, calculele comerciale lucrează în prezent în favoarea grâului din UE pe piaţa din SUA”, a declarat un trader.

Interesul cumpărătorilor americani pentru grâul din UE rămâne în continuare la un nivel crescut, susțin traderii, care menționează deja se discută despre noi livrări de aproximativ 30.000 de tone în luna iunie şi alte 30.000 de tone în luna august.

În ultimele luni, SUA se vede nevoită să importe grâu din Europa, după ce seceta a afectat culturile agricole, împingând în sus preţurile pe piaţa locală. Cel puţin două nave încărcate cu grâu din Polonia au ajuns în Florida în acest an şi multe alte livrări sunt aşteptate în lunile următoare.

Aceste importuri, deși reprezintă o situație rară, se constituie într-o adevărată lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii şi-a pierdut importanţa pe piaţa mondială a grâului în favoarea Rusiei, care acum este cel mai mare exportator mondial. Seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, astfel că a devenit mai scump să transporţi cereale pe calea ferată.

Totoodată, vremea nefavorabilă ar putea determina un număr record de fermieri americani să renunţe la a mai cultiva grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.