Grâul le dă bătăi de cap fermierilor! Ce se întâmplă pe piața mondială

5

Supraaprovizionarea cu grâu la nivel mondial le dă mari bătăi de cap fermierilor în condițiile în care prețurile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în timp ce costurile cu echipamentele şi transportul rămân la un nivel ridicat. Această situație se resimte în special în SUA, unde cultivatorii de grâu nu se aşteaptă nici măcar la o stare de echilibru (break even), cu atât mai puțin la profit în 2024, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Chris Tanner, un fermier din Kansas, principalul stat american pentru producţia de grâu, apreciază că anul acesta va trebui să recolteze cu cel puţin 10 busheli de grâu (aproximativ 300 de kilograme) mai mult decât anul trecut de pe fiecare acru de teren (0,4 hectare) doar pentru a-și echilibra cheltuielile.

„Mi-e greu să vă spun cum mă simt fără să par un ţăran furios cu furca în mână. Mă simt ca şi cum aş munci degeaba să cultiv un produs superior”, spune Chris Tanner.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Kansas, fermierii din acest an ar trebui să realizeze o producţie de aproximativ 60 de busheli de grâu de pe fiecare acru de teren, pe care să o valorife la un preţ de 6,26 dolari per bushel pentru a ajunge la echilibru, cu mult peste preţurile locale care variază între 5 şi 5,80 dolari per bushel.

Doar că asta creează un cerc vicios. Consiliul Internaţional al Cerealelor prognozează o recoltă record de cereale în anul agricol 2024-2025, ceea ce sporeşte îngrijorările referitoare la o supraaprovizionare mondială.

În zona de câmpie a SUA, grâul de toamnă este recoltat în lunile iunie şi iulie, astfel că mărimea producției Statelor Unite va deveni mai clară în săptămânile următoare. Totuși, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a anunţat luni că 55% din culturi sunt într-o stare bună până la excelentă, cel mai ridicat nivel pentru acest moment al anului de după 2020.

Din fericire pentru fermierii români, potrivit analiștilor, costurile cu producţia şi transportul grâului american rămân ridicate comparativ cu grâul din regiunea Mării Negre şi Europa, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la competitivitatea pe termen lung a exporturilor americane.

SUA ocupă locul al cincilea în topul exportatorilor mondiali de grâu, după ce în ultimii ani ţara a pierdut teren în faţa liderului Rusia şi a altor producători. Piaţa mondială este atât de competitivă încât, uneori, companii americane au cumpărat grâu din Europa pentru a profita de preţurile scăzute. USDA estimează că importurile de grâu în sezonul agricol actual se vor ridica la 18 milioane de busheli, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

În acest context, USDA se aşteaptă ca, în termeni nominali, veniturile fermierilor americani să scadă cu aproape 40 de miliarde de dolari comparativ cu situaţia de anul trecut, după ce au scăzut şi în 2023, pe fondul diminuării subvenţiilor directe plătite de guvern, în timp ce costurile de producţie cresc, iar livrările mari de cereale şi oleagionase duc la scăderea cotaţiilor.

Pentru a rămâne pe linia de plutire, fermierii şi-au redus achiziţiile şi reparaţiile de echipamente, în timp ce continuă să planteze grâu deoarece este o componentă crucială a rotaţiei culturilor, în pofida preţurilor scăzute. În plus, culturile mai profitabile, precum leguminoasele, pot fi însămânţate numai în anumite zone.

„Fermierii nu au altă alegere decât să cultive grâu. Rotaţia culturilor dictează plantarea de grâu. Te simţi ca şi cum ai fii forţat să însămânţezi grâu, dar ce altceva poţi să faci?”, spune Ryan Ellis, un fermier din statul Dakota de Nord.

Cum îi va afecta toată această situație pe fermierii din România, rămâne de văzut. Deocamdată, analiștii preconizează că producția de grâu din 2024 ar putea depăși 11 milioane de tone la nivelul întregii țări, „cu condiția ca apa să vină”, după cum a subliniat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole. Vom vedea și la ce prețuri va putea fi valorificată această producție.