Grâul a mai câștigat câțiva euro la tonă. Prețul cerealelor la bursa europeană

1
Clima nefavorabilă din SUA, Franța și China împinge prețul cerealelor la noi câștiguri. Grâul și porumbul au majorări de preț în tandem. De asemenea, prețul semințelor de rapiță Euronext tinde să crească peste așteptări, iar pentru soia există o cerere mare pe piață. De menționat, de asemenea, că prețurile oleaginoaselor beneficiază de pe urma creșterii prețului la țiței din ultimele zile. 

Prețul cerealelor și-a menținut mișcarea ascendentă luni, la mijlocul sesiunii pe Euronext. Temerile legate de climă cresc pe ambele maluri ale Atlanticului, vorbim în special de un climat uscat care durează mai mult decât erau așteptarile. 

În jumătatea de nord a Franței și în Germania, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate riscă să degradeze potențialul de producție și calitatea culturilor de iarnă și de primăvară. China, aflatala mijlocul perioadei de recoltare, rămâne  în centrul atenției din cauza anuntului averselor din principala zonă producătoare de grâu a țării.

În România lucrurile stau diferit în ceea ce privește prețul cerealelor. Acestea au coborât în ultimele luni, pe fondul prognozelor excelente de recoltă și al abundenței de mărfuri de pe piețele agricole.

Prețurile cerealelor pe Euronext

În jurul orei 13:00, prețul grâului Euronext cu scadență în septembrie 2023 a crescut cu 1,75 EUR/t, ajungând la 225,75 EUR/t, în timp ce grâul ce are contractul în decembrie 2023 a crescut cu 2,50 EUR la tonă, ajungând la 232,25 EUR/t.

Prețul porumbului Euronext cu livrarea în noiembrie 2023 a crescut cu 2 EUR/t, ajungând la 218,50 EUR/t, iar prețul celui cu termenul din august 2023 a crescut cu 1,75 EUR/t, fiind cotat la 219,25 EUR/t.

Prețul semințelor de rapiță Euronext tinde să ajungă la 410 EUR/t. Soia, cerere mare 

Prețurile rapiței Euronext au reușit să rămână ușor ridicate, astfel, pe Euronext, luni, în jurul orei 13.00, prețul semințele de rapiță cu contractul în august 2023 a crescut cu 2 EUR/t, rapița fiind cotată la 408,50 EUR/t. Rapița cu scadența din noiembrie 2023 a crescut cu 1,50 EUR/t, ajungând la 414,50 EUR/t.

Complexul de soia zdrobită a ajuns la 187 de milioane de busheli, în aprilie anul trecut, conform USDA, ceea ce înseamnă o cerere puternică pe piață.