Gripă aviară în județul Tulcea. Șeful ANSVSA zice că nu e cazul să ne panicăm

596

Virusul gripei aviare a fost identificat într-o gospodărie din localitatea Pardina, însă autoritățile spun că nu este cazul să intrăm în panică.

Radu Roatiș-Chețan, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a comentat situatia pentru Agerpres, susținînd că nu este momentul să ne speriem prea tare.

“La ora actuală există suspiciune de boală în județul Tulcea la o gospodărie a populației. Este primul caz în România de gripă aviară în gospodăria populației, boala fiind transmisă prin păsările migratoare. Este în localitata Pardina pe zona brațului dintre România și Ucraina, într-o zonă destul de izolată, unde nu există ferme de păsări, deci pericolul de contaminare și de răspândire este redus, dar noi oricum luăm toate măsurile. Urmează să fie confirmat tipul virusului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală“, a precizat Roatiș.

Potrivit Radio Romania Actualitati, medicul veterinar de liberă practică a fost înștiințat de către un crescător privat că i-au murit câteva păsări din curte în localitatea Pardina, iar medicul a trimis către Laboratorul sanitar-veterinar județean două păsări. În urma rezultatelor de laborator s-a emis un buletin de analiză cu probe pozitive pentru gripa aviară sau influența aviară.