Gripa aviara se extinde in toata Romania

600

Două cazuri de gripă aviară au fost confirmate la lebedele de pe lacul Bâtca Doamnei și râul Bistrița.

Două cazuri de gripă aviară la lebedele de pe lacul Bâtca Doamnei și râul Bistrița au fost confirmate, în urma analizelor de laborator, a anunțat luni, într-o conferință de presă, doctorul Sorin Ulea, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț.

Acesta a precizat că suspiciunile de influență aviară au fost confirmate, inițial, de laboratorul de la Iași, iar la București s-a confirmat prezența virusului.

“Vinerea trecută am emis o informare cu privire la suspiciunea de influență aviară la probe recoltate de pe lacul Bâtca Doamnei și pe râul Bistrița pe datele de 18, respectiv 25 ianuarie. DSVSA a recoltat probe de la două cadavre de lebede, iar rezultatele au fost pozitive la analize privind influența aviară. Am activat centrul local de combatere a bolii. Aria focarului și zona de supraveghere este de 10 kilometri”, a declarat doctorul Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamț.

Conducerea DSVSA Neamț a emis o alertă către toți crescătorii de păsări din județul Neamț să le țină închise și să nu faciliteze contactul acestora cu păsările sălbatice sau cu excrementele lăsate de acestea.

De asemenea, medicii sanitar-veterinari le-au cerut oamenilor care hrăneau lebedele și rațele de pe luciurile de apă să nu mai facă acest lucru deoarece virusul este transmisibil în anumite condiții.

De la sfârșitul anului și până acum au fost găsite cadavrele a 12 lebede pe lacul Bâtca Doamnei și pe râul Bistrița. Dintre acestea, la 2 a fost confirmat virusul gripei aviare.

Câteva mii de lebede și rațe sălbatice iernează, an de an, pe luciurile de apă din județul Neamț, unde au găsit o climă favorabilă și hrană suficientă. Localnicii s-au mobilizat și merg în fiecare zi pe lacurile de acumulare și hrănesc lebedele, în special cu pâine.

De asemenea, la inițiativa societății Publiserv Piatra Neamț, a fost amenajat un spațiu unde pot fi depozitate cereale donate pentru lebede.