Gripă aviară și la noi în țară

454

Medicii veterinari au identificat virusul gripei aviare la o lebădă moartă pe lacul Fortuna, din județul Tulcea.

Chiar dacă reprezentanții ANSVSA s-au bătut cu pumnii în piept la finalul anului trecut că nu vom avea probleme din cauza bolilor transmisibile prin intermediul animalelor sălbatice, situația din teritoriu începe să se înrăutăţească.

Astfel, 160 de păsări din localitatea Pardina, situată în Delta Dunării, au fost sacrificate de curând pentru a preveni răspândirea gripei aviare. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat marți pentru AGERPRES că pe data de 30 decembrie 2016 pe lacul Fortuna au fost găsite trei lebede moarte. “La una dintre cele trei lebede a fost identificat H5N8, virusul gripei aviare cu înaltă patogenitate. Celelalte două lebede au murit din alte cauze”, a afirmat directorul Tuchilă.

Lacul Fortuna, potrivit sursei, este monitorizat atât de medicii veterinari, cât și de agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). În ceea ce privește focarul de gripă aviară din comuna Pardina identificat la finele anului trecut, medicii veterinari au sacrificat toate cele peste 160 de păsări domestice din gospodăria în care, în zilele de 28 și 29 decembrie 2016, au murit 31 de găini și curci.

“In unitatea administrativ-teritorială Pardina se află 44 de gospodării cu un efectiv total de 2.035 găini, 22 de bibilici, 175 de gâște, 165 de raţe și 177 de curci. Spre deosebire de perioada 2005-2006, atunci când în Delta Dunării au fost înregistrate mai multe focare de gripă aviară, iar focar era considerat întreaga localitate în perimetrul căreia se afla gospodăria unde s-a înregistrat gripa aviară și prin urmare erau sacrificate toate păsările domestice din localitate, de data aceasta, conform normelor sanitar-veterinare, s-au sacrificat doar păsările din gospodăria particulară unde a fost înregistrat virusul gripei aviare”, a menționat directorul DSVSA.