Guvernul a votat un program de reducere a poluării pentru apele de suprafață

436

Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, Programul de eliminare treptată a evacuărilor, emisiilor și pierderilor de substanțe prioritar periculoase și alte măsuri pentru principalii poluanți, precum și Lista actualizată a substanțelor prioritare din domeniul politicii apei.

programul cuprinde toate măsurile aplicate apelor de suprafață pentru reducerea poluării cu substanțe prioritare și principalii poluanți sau eliminarea poluării cu substanțe prioritar periculoase, provenite din toate sursele de poluare ale activității umane, care pot afecta calitatea apelor de suprafață.

“Actul normativ desemnează Administrația Națională ‘Apele Române’ drept autoritate competentă pentru aplicarea măsurilor prevăzute în Program. De asemenea, prin această hotărâre, au fost aprobate specificațiile tehnice pentru analiza chimică utilizată în monitorizarea stării apelor de suprafață și criteriile minime de performanță pentru modelele de analiză chimică care sunt aplicate pentru monitorizarea stării apelor, a sedimentelor și biotei, precum și normele pentru demonstrarea calității rezultatelor analitice”, informează sursa citată.

Hotărârea transpune prevederile mai multor directive europene și completează cadrul legislativ de protecție a calității apelor de suprafață, care sunt utilizate ca sursă de apă brută destinată proceselor și tehnologiilor de potabilizare pentru populație, sursă de apă pentru irigații, producere de energie, suport de viață pentru speciile de pești și moluște, potrivit AGERPRES.