Guvernul a dat țeapă fermierilor cu despăgubirile pentru secetă! Forumul APPR: „Considerăm inacceptabil!”

3

Fermierii se consideră păcăliți de Guvern, după ce acesta a redus substanțial suma alocată despăgubirilor pentru culturile de primăvară distruse de secetă în 2022, de la 869,6 milioane lei, cât era prevăzut inițial, la 300 milioane de lei, cât a fost aprobată prin Ordonanța de Guvern adoptată în ședința de miercuri a Executivului.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) își manifestă „consternarea față de forma finală a actului normativ, care a suferit modificări majore față de proiectul ce fusese supus consultării publice”.

Forumul APPR consideră diminuarea severă a sumei alocate despăgubirilor pentru secetă determină nu doar ineficienţa acestui act normativ, ci pune în pericol însăși supravieţuirea exploataţiilor agricole în cauză, ducând în derizoriu o măsură care ar trebui să vină în sprijinul fermierilor.

„Considerăm inacceptabilă reducerea substanțială a sumei totale alocate acestei scheme de ajutor, la 300 milioane de lei, comparativ cu suma necesară, estimată la 869,6 milioane lei! Ajutorul de stat acordat sub formă de grant pe hectar, în cuantum maxim de 335 de lei, dramatic diminuat faţă de cel stabilit iniţial de 1000 de lei/ha, nu doar că este insuficient, dar pare chiar derizoriu în încercarea de a acoperi efectele devastatoare pe care seceta le-a avut asupra culturilor de primăvară si asupra afacerilor agricole în 2022, cu efecte care s-au repercutat în anul curent și care se adaugă la numeroase alte provocări, precum escaladarea necontrolată a costurilor de producție și prăbușirea prețurilor produselor agricole. Diminuarea sumei efective pe care o primeşte fermierul,  prin raportarea la o formulă care îl dezavantajează şi care implică aplicarea coeficientului de daună de două ori, determină ineficienţa acestui act normativ care, în această formă, nu-şi poate atinge scopul de a servi drept plasă de siguranță producătorilor afectaţi. Forumul APPR, aşa cum a făcut-o în multiplele adrese şi demersuri întreprinse pe subiectul secetei, reaminteşte că acordarea despăgubirilor culturilor de primăvară distruse de seceta din 2022, cel puţin în cuantumul prevăzut în proiectul de lege iniţial, este absolut necesară pentru supravieţuirea  exploataţiilor agricole în cauză. Subliniem că s-au înregistrat situații dramatice în unele județe, cu grad de calamitare 100%, fapt consemnat și de autorităţile competente în procesele verbale de constatare”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului de către Forumul APPR.

De altfel, unul din punctele de revendicare ale protestului naţional al fermierilor din 7 aprilie 2023 a fost tocmai acordarea sumelor promise de autorități drept despăgubiri pentru secetă, amintesc reprezentanții Forumului APPR, subliniind că aceste cereri sunt cu atât mai îndreptățite cu cât în România nu există până în prezent un sistem de gestionare a riscurilor climatice care afectează agricultura, deși organizațiile de fermieri au militat încă din 2020 pentru instituirea acestuia.

În acest context, Forumul APPR solicită autorităților „alocarea URGENTĂ a fondurilor suplimentare necesare pentru ca ajutorul pentru culturile de primăvară din 2022, distruse de secetă în proporție de 100%, să ajungă la 1000 lei/ha, aşa cum era stabilit inițial în proiectul de ordonanţă”, se mai arată în scrisoarea organizației de fermieri.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o asociație profesională formată din producători agricoli si reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.