Guvernul acorda ajutoare de stat producatorilor de lapte

775

Ajutoare de aproape 1,5 milioane de lei pentru producătorii de lapte, aprobate de Guvern.

Producătorii de lapte vor primi ajutoare financiare pentru reducerea livrărilor de lapte, potrivit normelor europene, în sumă totală de 1,465 milioane de lei, conform unei hotărâri adoptate joi de Guvern.

Executivul precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că măsura are în vedere reducerea livrărilor de lapte de vacă, sprijinirea producătorilor din acest sector afectați de criză, continuarea activității economice, precum și asigurarea locurilor de muncă pentru angajați.

Guvernul arată că ajutoarele se acordă în baza cererilor de plată și se atribuie pentru o perioadă calendaristică de trei luni — perioada de referință. Ajutoarele sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017, ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă — FEGA.

“Sectorul produselor lactate se confruntă cu o perturbare a pieței cauzată de un dezechilibru între cerere și ofertă la nivel mondial, la care contribuie prelungirea până la sfârșitul anului 2017 a interdicției impuse de Rusia asupra importului de produse agricole și alimentare originare din Uniunea Europeană”, precizează sursa citată.

Potrivit Guvernului, ajutorul din partea Uniunii Europene este stabilit la 14 euro/100 kg lapte de vacă pentru cantitatea care corespunde diferenței dintre laptele de vacă livrat în cursul perioadei de referință și în cursul perioadei de reducere.

Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de trei luni — perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent — perioada de referință. Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 de kilograme și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.

Guvernul precizează că la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-au depus 92 de cereri de reducere a producției de lapte aferente unei cantități de 2.347.972 kilograme de lapte.

Executivul menționează că plata ajutoarelor se face în lei, calculată la rata de schimb pentru data de 31 august 2016. De asemenea, Guvernul arată că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va efectua plățile în funcție de cererile depuse și perioadele pentru depunerea acestora, în termen de maximum 90 de zile după încheierea perioadei de reducere în cauză.