Deși practica este strict interzisă prin lege, sunt încă destui fermieri sau simpli gospodari care dau foc la miriște pentru a-și curăța terenurile, fie toamna, fie primăvara.
Cel mai probabil așa s-a întâmplat și în cazul unui incendiu de vegetaţie de amploare care a izbucnit marţi în comuna vâlceană Oteşani, punând în pericol zeci de gospodării aflate în zonă, iformează AGERPRES.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, pompierii militari intervin cu efective mărite pentru a stinge flăcările ce se întind pe o suprafaţă de circa 130 de hectare, acesta fiind al doilea incendiu de amploare din judeţ în ultimele 24 de ore.
Conform reprezentanțilorISU, intervenţia este una dificilă întrucât bate vântul puternic, iar terenul este accidentat, astfel că, în anumite zone, pompierii pot interveni doar pedestru, cu mijloacele din dotare.
„Intervenim cu efective suplimentare la incendiul de vegetaţie uscată care se manifestă pe teritoriul comunei Oteşani. Sunt concentraţi 20 de pompieri militari, cu cinci mijloace tehnice de intervenţie. Există risc de propagare la anexe şi gospodării, iar dispozitivele pompierilor se execută cu prioritate pentru protecţia acestora, acolo unde este posibil accesul autospecialelor. Echipele de pompieri au protejat, până în acest moment, 19 gospodării (13 locuite şi 6 nelocuite)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.
Pe lângă intervenţia de la Oteşani, pompierii militari vâlceni mai au în desfăşurare trei astfel de intervenţii, după ce încă de dimineaţă au fost solicitaţi la patru incendii de vegetaţie. Pentru a face faţă solicitărilor, pompierii au chemat de acasă personal din turele libere, asta după ce și luni a fost o zi plină pentru salvatorii vâlceni, care au fost chemaţi să stingă 17 incendii de vegetaţie, cel mai dificil fiind în zona comunelor Ioneşti şi Scundu, unde flăcările au mistuit circa 130 de hectare de vegetaţie uscată, iar intervenţia a durat circa 16 ore.
Reprezentanții ISU fac apel atât la autorităţile locale, cât și la populaţie să ia măsuri pentru a împiedica producerea de astfel de evenimente.
„Solicităm autorităţilor locale şi cetăţenilor să manifeste maximă responsabilitate în acţiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâşii arate în apropierea drumurilor de acces, astfel încât ţigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere şi să nu aprindă cu intenţie vegetaţia uscată, deoarece acest lucru este interzis. Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice. Atragem atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile poate avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător şi a solului, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor”, au transmis reprezentanții ISU Vâlcea.
Mai mult, fermierii care dau foc la miriște pentru îndepărtarea resturilor vegetale trebuie să știe că prin astfel de practice riscă să piardă subvențiile APIA.