IATA CUM PASTRATI BRANZETURILE PROASPETE PENTRU MAI MULT TIMP

330

În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi, precum casul sau urda, se alterează mai rapid. Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic, asemănător cu cel al amoniacului, atunci nu este proaspătă.

Când cumpărăm produse perisabile este crucial să fim atenți la modul în care ele sunt păstrate. Ideal este să ne facem cumpărăturile din magazinele certificate, pentru a evita problemele de sănătate. Sigur că produsele de țară, direct de la producător sunt cele mai bune, dar trebuie să fim siguri că alimentele au fost preparate și depozitate în condițiile potrivite și de igienă corespunzătoare. Lactatele reprezintă o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Indiferent de tipul ales, brânzeturile pot completa aportul de vitamine şi minerale, motiv pentru care sunt un aliment de bază pentru toate categoriile de vârstă. Va impartasesc acum câteva trucuri care va vor ajuta sa mențineți branzeturile proaspete mai mult timp. Brânza nu trebuie lăsată pe farfurie, în frigider, după ce am cumpărat-o şi am despachetat-o, dar nici în ambalajul de la magazin. Fiecare bucată de brânză trebuie împachetată în hârtie de copt sau hârtie cerată, care ii permite sa respire exact cât are nevoie. Nu trebuie păstrată pe rafturile de sus ale frigiderului, pentru că acolo sunt cele mai scăzute temperaturi. Cel mai indicat este să o depozitam în sertarul pentru legume, pentru că acolo umiditatea este mai crescută. Dacă nu aţi cumpărat brânza în cutii cu saramură, atunci puteţi face şi acasă saramură ca să păstraţi brânza în borcane sau cutii pentru mai mult timp.

Tipurile de brânză grasă sau brânza de burduf se păstrează la congelator şi câteva luni, dacă le împachetaţi în hârtie cerată şi apoi le puneţi în pungi de plastic.Pentru ca brânza să nu se usuce sau să se întărească după ce tăiem o bucată din ea, o soluţie este să ungem porţiunea secţionată cu puţin unt. Îndepărtam stratul de unt când vrem să tăiem o altă bucată şi repetam procedura. De asemenea, un cub de zahăr pus în cutia cu brânză din frigider sau în ambalajul în care am împachetat-o previne depunerea mucegaiului şi, astfel, brânza se va păstra proaspătă pentru un timp îndelungat.