IATĂ CUM SE POATE AMENAJA O SERĂ ÎN PROPRIA GRĂDINĂ – SIMPLU ȘI IEFTIN

850

Cine nu adoră gustul legumelor proaspete din gradină, exact ca pe vremea când  era mic? Legumele și fructele din supermarket nu au același gust autentic iar condimentele uscate cumpărate la plic nu valorează mai nimic atunci când ne dorim ca mâncărurile noastre să fie cât mai gustoase. Unii oameni optează să cumpere direct de la prima sursă, adică de la țară, de unde să cumpere legume proaspăt culese. Dar și acesta este un efort destul de mare și care nu se află la îndemâna oricui.

O soluție ingenioasă la această problema ar fi amenajarea unei mici sere în propria grădină. Iar dacă te gândești că acest lucru implică costuri foarte ridicate și eforturi mari, atunci te înșeli! Iată care sunt avantajele în a avea o sera chiar la tine acasă, materialele de care ai nevoie pentru a o construi și de ce trebuie să ți cont atunci când începi acest proces.

O seră vine cu o mulțime de avantaje, cel mai mare fiind faptul că îți oferă posibilitatea sa guști din legumele și fructele plantate, în afara sezonului. Astfel, te poți bucura pe tot timpul anului de vinete, dovlecei, roșii și alte legume cărora le găsești loc în sera ta. Este recomandată construirea ei cu propriul schelet, adică separat de orice altă anexa din curte. De ce? Pentru că astfel va avea o susținere mai bună și va putea fi amplasată oriunde, în funcție de cum se poate bucura mai bine de căldura soarelui. În principiu, nu vei avea nevoie să achiziționezi multe materiale noi, deoarece ai nevoie doar de câteva lucruri de bază, pe care cu siguranță le ai deja în casa sau gospodăria ta.

Înainte de toate, trebuie să te hotărăști dacă alegi să o construiești separat sau susținută de unu din pereții casei sau a unei alte construcții. În cazul în care alegi a doua varianta, te vei limita puțin, deoarece nu o poți amplasa chiar oriunde iți dorești. Asa că, e recomandat să mergi pe prima variantă, cea cu schelet propriu. După ce ai hotărât tipul de seră, va trebui sa decizi ce suprafața va ocupa. Cu cât sera va fi mai mare, cu atât mai mult va necesita un schelet mai rezistent.

Unele sere moderne sunt construite din materiale precum pvc-ul sau acrilicul, însa acestea vor ceda în timp, dacă nu beneficiază de o îngrijire periodică. Există o mulțime de site-uri unde vei găsi mai multe detalii despre materialele de care ai nevoie și mai multe variante ale acestora, în funcție de ceea ce cauți. Nici lemnul nu este extrem de rezistent, având, la fel, nevoie de o îngrijire specială la o anumită perioada de timp, pentru a preveni deteriorarea și putrezirea. Cu toate acestea, el este cel mai des folosit în construirea serelor, fiind un material care se află ușor la îndemână. Cel mai bun material pentru acoperirea ei este, însă, sticla, dar prețul ei poate să fie destul de ridicat pentru o întreagă seră. Un alt dezavantaj al geamurilor din sticla ar fi faptul că, în cazul ploilor, sticla va rămâne pătată pe toată suprafața, fiind mai greu de curățat, în cazul în care este vorba despre o seră de dimensiuni mai mari. Totuși, dacă optezi pentru această variantă, există o soluție specială pentru curățat sticla, pe care o poți găsi tot online. Majoritatea oamenilor acoperă serele cu plastic, adică folii transparente , mai groase, care rezistă la ploi, vânt, îngheț, etc. Aceasta nu determina apariția condensului și chiar permite o ventilație corecta.

În momentul În care decizi să ridici o seră, nu uita să ții cont de modul în care aceasta șe încălzește și metodele de ventilație și aerisire pe care le poți folosi. Este recomandat să amplasezi ventilația pe laterale, în timpul sezonului cald și o modalitate de încălzire interioară, pe timp de iarnă.