Iepurii de casă – o invesiție sănătoasă și profitabilă

27
Iepurii de casă – o invesiție sănătoasă și profitabilă

Dacă locuiești la casă și dispui și de o grădină cât de cât generoasă sau ai o mică fermă și ești dispus să investești în creșterea unor animale de curte, avem un pont pentru tine! Iepurii de casă sunt sănătoși, tăcuți, fără prea multe pretenții și foarte drăgălași!

Îngrijirea și hrănirea acestora nu presupune deloc costuri uriașe, iar carnea pe care o dau este foarte gustoasă. În plus, dacă ții cont de câteva etape și reguli de bază, sunt șanse mari să pui la punct foarte repede o crescătorie de pe urma căreia să îți asiguri necesarul de carne pe o perioadă îndelungată, dar și să obții profit. 
 
Iepurii pot fi mai profitabili decât oricare alt animal ce poate fi crescut în ogradă, iau în greutate rapid și cel mai important, pot fi furajați cu ceea ce ne oferă gospodăria proprie. 
Un alt avantaj, se înmulțesc rapid și sunt foarte ușor de curățat și întreținut.
O iepuroaică fată de câteva ori pe an și poate aduce pe lume o medie de 7-8 pui la naștere, ceea ce aduce un bun randament crescătorului.
 
În plus, perioada de gestație durează, în medie, 30 de zile din momentul în care a avut loc monta, ceea ce înseamnă că pot făta și de 10-11 ori pe an. Cu toate acestea, o astfel de frecvență nu este deloc recomandată, pentru că există riscul să îi fie pusă în pericol sănătatea organismului și capacitatea de reproducere. 
 
Unde mai pui că dejecțiile acestora sunt un excelent îngrășământ pentru zarzavaturile din grădină.
Hrana iepurilor este foarte variată și ușor de găsit. Se poate cumpăra de la  farmaciile veterinare,  îmbogățită cu minerale și vitamine, sau, având în vedere că aceștia sunt rozătoare erbivore, pot fi hrăniți fără probleme cu iarbă, verdețuri, furaje mixte, legume și cereale.
 
Pe de altă parte, sunt și câteva alimente de evitat atunci când vine vorba despre hrănirea iepurilor de acasă, pentru că le-ar putea afecta sănătatea.
Printre cele care pot cauza tulburări gastrointestinale, ducând și la complicații, se numără castraveții, conopida, salata sau trifoiul. Cantitățile foarte mici, servite ocazional, nu ar trebui să îi afecteze, însă e necesar să existe limite clare în privința lor. 
 
Pe lângă toate acestea, morcovii, cartofii, varza dar și fructele sunt cele care îi ajută să ia foarte repede în greutate. Greutate optimă pentru sacrificare este atinsă la circa 4 luni de viață.
Carnea iepurelui de casă este pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă, având cel mai mic 
nivel de colesterol, fiind totodată bogată în proteine, vitamine și minerale.
 
Sunt animale cu o bună rezistență la temperaturile scăzute, însă pe timpul iernii este recomandat  ca pe lângă furajarea obișnuită să aibă în adăpost și fân uscat, atât ca hrană, cât și ca o modalitate de protejare a animalelor de frig.
 
Unde mai pui că dejecțiile acestora sunt  un excelent îngrășământ pentru zarzavaturile din grădină.
Suficiente argumente! Mai ales acum, când multe persoane rămân fără un loc de muncă și carnea se scumpește de la o zi la alta, să ne orientam spre creșterea iepurilor de casă.
 
Autor: Elena Picu