Home Stiri agricole Impresiile lui Achim Irimescu după Indagra 2016

Impresiile lui Achim Irimescu după Indagra 2016

711 views

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a vorbit din nou în termeni laudativi la adresa fermierilor români.

Indagra 2016 este, de acum, istorie. Vreme de cinci zile, tot ce are mai bun agricultură de la noi din țară a putut fi văzut la Romexpo, cu ocazia celei mai mari expoziții de profil din țara noastră. Evenimentul nu a atras însă doar oameni din sector, ci și politicieni, fotbalişti, artiști sau demnitari cu înalte funcții.

Evident, aflat la pensie și având o suprafață de câteva sute de hectare în comuna Nana, din județul Călărași, Traian Băsescu n-a ratat ocazia de a fi prezent la Indagra. Fostul președinte al României a vizitat Pavilionul Central al Romexpo, unde a fost abordat de către cei din industria alimentară, însă nu a zăbovit în interior mai mult de zece minute. A fost suficient pentru ca Băsescu să se plângă că CEC Bank, de unde a obținut creditul pentru achiziționarea “moşiei de la Nana”, îi controlează în mod regulat veniturile.

Pragul Indagra a fost trecut și de numeroși bucureșteni, atrași în curtea Romexpo de mirosul de mici, pastramă sau vin fiert. Pentru copii a fost o adevărată bucurie să admire utilaje agricole de dimensiuni uriașe, dar și animale sau păsări arătoase, pe care până acum le descoperiseră doar în benzile desenate.

“Indagra, pe ansamblu, mi se pare că a evoluat de la an la an. România reprezintă o piaţă importantă și interesantă pentru producătorii străini de echipamente agricole, iar în condițiile în care marii fermierii sunt interesați de utilaje performante au fost prezentate la actuala ediție a târgului tractoare tot mai mari și tot mai puternice. A apărut și o fabrică de tractoare la Reghin. care asamblează o marcă de tractoare din Belarus. Sunt, de asemenea, o mulțime de utilaje de lucrat pământul, de la grape la semănători, tractoare de mici dimensiuni, inclusiv pentru mici fermieri, deși mă aștept ca încet, încet, să văd și la noi tehnologii ca și în Argentina. Acolo se folosesc pe scară largă tehnologii de reducere a lucrărilor solului, iar printr-o singure trecere fac toate operațiile: însămânţează, fertilizează, afectează foarte puțin terenul și reduc foarte mult consumul de combustibili. Ei au ajuns la un consum de combustibil de 2,5 litri pe hectar, în timp ce noi plătim motorina fără acciză sau cu acciză redusă pentru 78 de litri pe hectar. La ora actuală, sunt și la noi astfel de tehnologii, dar la nivel de numai câteva procente”, a declarat Achim Irimescu.

Utilajele agricole pentru culturile mari sunt, în cele mai multe cazuri, produse în străinătate, însă șeful MADR se arată totuși încântat de ceea ce se întâmplă în industria alimentară. Ţări cu tradiție în agricultură precum Austria, Polonia, Bulgaria, Italia sau Olanda, au fost, de asemenea, bine reprezentate, aceasta din urmă venind cu multe inovații pe diferite sectoare.

În domeniul pomiculturii, cei interesați au putut vizita un lot demonstrativ al livezilor viitorului în România, cu pomi roditori din primul an. Sistemul inovativ, implementat în Olanda și testat în țara noastră, poate tripla producția de fructe a pomicultorilor români, cu până la 60 de tone de mere la hectar și cu un consum de apă redus la jumătate. Noua tehnologie presupune plantarea unui senzor la rădăcina mărului, care oferă informații despre umiditatea și substanțele nutritive de care are nevoie plantă. Acesta poate fi controlat de la distanţă, de pe laptop sau telefonul mobil. Sistemul oferă și soluții de tratament pentru pomii amenințați de secetă, insecte sau paraziți.

În horticultură, specialiștii olandezi au prezent la târg și un sistem de seră care minimizează resursele de producție. Cu material și cunoștințe testate și implementate în Olanda, legumicultorii români pot reduce consumul de apă de la 60 la 4 litri, pentru a obține un kilogram de legume gustoase.

“Din păcate, producătorii români sunt interesați de aceste tehnologii, doar dacă vor reuși să vândă marfa la un preț avantajos, dar în condițiile în care noi nu suntem foarte departe de Turcia și se aduc din Antalya produse ieftine, este destul de greu de concurat cu ei. De exemplu, iarna, nimeni nu-i poate concura pe turci la tomate”, a menționat Irimescu.