În ce zonă a țării ai cele mai mari șanse să găsești produse tradiționale

538

Românii se arată tot mai dornici de mâncare sănătoasă.

Aurel Simion, președinte al Asociației Producătorilor Tradiționali din județul Vâlcea, a fost prezent în studioul emisiunii Agricultura la raport și a făcut câteva precizări deosebit de importante cu privire la modul în care se fabrică produsele tradiționale la poalele Carpaților Meridionali.

„Suntem invadați de produse de afară și trebuie să ne exploatăm cât mai bine această nișă a produselor tradiționale. Acum toată lumea gândește macro, corporatist, dar nimeni nu ține cont că noi am fost crescuți având o vacă sau un porc în curte. Micii producători nu sunt apărați la noi în țara. Cea mai mare concurență este la carne. Noi am rămas la producția mica și ne-am axat pe produse tradiționale. Avem cârnați din topor, slănină usturoiată, mușchi perpelit, jumări, carne la garniță și multe altele”, a spus Simion.

Acesta a dezvăluit și care sunt singurele ingrediente pe care le folosește.  „E foarte greu să faci un produs care să reziste mult timp din moment ce noi nu avem voie să folosim altceva decât sare și fum. Noi nu introducem esențe de fum, ci doar fum din lemn de fag. Sunt produse, eu am experimentat la mine acasă, care stau și trei ani de zile. Se usucă, dar sunt foarte bune. Cele mai multe produse tradiționale sunt în Ardeal. Avem însă și foarte mult județe unde nu există nici un produs atestat. Noi reprezentăm peste 33 la sută dintre producătorii de produse traditionale”.