La tarabele din piețe „cumpărăm românește”, dar nu știm ce mâncăm!

„Roșii turcești de Glodeanu Sărat”, „Căpșuni spaniole de Giurgiu”, „Pepeni grecești de Dăbuleni” și cine mai știe ce „produse românești” mai cumpărăm de pe tarabele din piețe

Cum reușesc fructele și legumele de import să devină „produse autohtone” cu acte „în regulă” explică inspectorii Direcției pentru Agricultură Județeană Buzău, care de două săptămâni au dat startul verificărilor în piețele din județ.

Deși până acum, inspectorii au fost blânzi și nu au aplicat decât avertismente, controalele scot la suprafață practicile înșelătoare folosite de așa-zișii producători care vând așa-numitele „produse autohtone”.

Prima oprire a inspectorilor Direcției Agricole a fost în Piața Centrală din municipiul Buzău. A urmat piața din municipiul Râmnicu Sărat. În ambele situații, inspectorii au fost atenți la etichetele folosite atât de producători, cât și de comercianți, dar și dacă aceștia respectă locul de vânzare, în funcție de documentele pe care le dețin, respectiv sectorul producătorilor și cel al comercianților. Pe de altă parte, le-au fost verificate documentele care să arate proveniența și trasabilitatea legumelor și fructelor. Din păcate, primele concluzii arată cât de ușor pot fi păcăliți cumpărătorii prin folosirea unor practici înșelătoare care nu prea pot fi probate de clienți, ci doar prin astfel de controale.

Este vorba despre folosirea unor etichete prin care cumpărătorul este indus în eroare și ajunge să cumpere ceva ce nu este real. Concret, folosirea unor etichete pe care scrie mare „produs românesc” și, în realitate, marfa este adusă din import. Astfel de exemple au curs în timpul controalelor din piețe din Buzău și Râmnicu Sărat, în special la căpșune și cireșe.


 

Pentru a fi „acoperiți”, vânzătorii care recurg la astfel de practici au dublă calitate, respectiv și de producător, și de comerciant. Concret, explică directorul Direcției Agricole Buzău, sunt oameni care au și teren pe care produc diferite legume sau fructe, dar doar pentru cateva luni, iar în restul anului vând produse din import. Corect ar fi ca atunci când vând produse românești să le comercializeze în sectorul producătorilor, cu etichetă corespunzătoare, iar când aduc marfă din străinătate să o vândă în sectorul comercianților, iar pe etichetă să scrie locul de proveniență. În realitate, unii rămân la sectorul producătorilor și vând chiar și produse din import cu etichetă de produse autohtone.

Cosmin Florea a spus că astfel de nereguli au fost identificate doar la căpșune și cireșe, însă controalele vor continua pe toată perioada verii, când în piețe vor ajunge și alte legume și fructe românești.