Copa Cogeca: Cât de încrezători sunt germanii, ungurii, francezii sau italienii în viitorul afacerilor lor agricole

12

Realizat de două ori pe an, barometrul Copa Cogeca măsoară încrederea fermierilor în viitorul afacerii lor din șapte țări europene. La sfârșitul anului, încrederea este ușor în scădere față de primăvară, însă unele țări precum Belgia, Ungaria sau Suedia sunt mai optimiste în ceea ce privește îmbunătățirea situației economice spre deosebire de Franța, de exemplu.

Ați întâmpinat probleme sau dificultăți în conducerea afacerii dumneavoastră în ultimele trei luni?

La această întrebare din barometrul semestrial al Copa Cogeca privind încrederea fermierilor, majoritatea respondenților menționează probleme destul de minore.

În Germania, 91% dintre respondenți au întâmpinat probleme nesemnificative și 9% nu au avut probleme.

În Ungaria fermierii par să fi avut cele mai multe dificultăți, 29% dintre fermieri având probleme serioase și 23% probleme foarte serioase.

În Franța, 30% au întâmpinat dificultăți semnificative, iar 12% au întâmpinat probleme majore.

Totuși, în general, ponderea fermierilor care nu au întâmpinat probleme a scăzut față de primăvara anului 2022, indică barometrul.

Un nivel general, de încredere, negativ

Nivelul de încredere în rândul fermierilor rămâne negativ, dar situațiile sunt diverse în funcție de țară și sectorul de activitate.

Belgia: încrederea rămâne la un nivel scăzut

Astfel, în Belgia, încrederea s-a mai îmbunătățit față de cum era în primăvară, dar rămâne, totuși, la un nivel scăzut- sectoarele de creștere a porcilor și a bovinelor rămân negative, dar producția de lapte se dezvoltă pozitiv, în timp ce sectorul cerealelor este afectat de situația internațională.

Germania: Investițiile au crescut cu până la 34%

În Germania predomină senzația de deteriorare a situației economice, dar intențiile de investiții au crescut cu 30 până la 34% înca din primăvară, vizând în principal energiile regenerabile.

Ungaria: Gradul de optimism a scăzut brusc

În Ungaria, gradul de optimism cu privire la viitor, scade brusc, influențat fiind de condițiile meteorologice nefavorabile, barierele financiare și costurile de producție.

Italia: Încrederea fermierilor în afacerile lor este la cel mai scăzut nivel din 2010

Creșterea costurilor de producție afectează și moralul fermierilor italieni, care sunt mai pesimiști decât în ​​primăvară în ceea ce privește viitorul activității lor agricole. Încrederea fermierilor în afacerile lor este la cel mai scăzut nivel din 2010.

Olanda: Crescătorii de animale de lapte și păsări încrezători. Crescătorii de porci, pesimiști

În Țările de Jos, încrederea a scăzut ușor, dar există disparități în funcție de sector, în special în cazul crescatorilor de porci încrederea este scazuta, dar crescătorii de animale de lapte și păsări sunt mai încrezători.

Suedia: Încrederea este în creștere

În Suedia, încrederea este în creștere după o perioadă de scădere continuă legată de mărirea costurilor de producție.

Franța: 31% anticipează o deteriorare a situației lor financiare în următoarele trei luni ale anului 2023

În Franța, doar 17% dintre fermieri cred că situația se va îmbunătăți (față de 23% la începutul anului). 31% anticipează o deteriorare a situației lor financiare în următoarele trei luni ale anului, iar 42% raportează dificultăți întâmpinate în ultimele trei luni, cu o creștere a problemelor legate de climă. Pe de altă parte, proporția fermierilor care doresc să înceteze activitatea rămâne stabilă, față de martie 2021.