INCREDIBIL CE SE INTAMPLA CU PROGRAMUL CORNUL SI LAPTELE IN CONSTANTA

376

De două săptămâni a început școala iar  elevii din judeţul Constanţa încă nu au primit cornul şi laptele promise de autorităţi. Dacă pentru orășeni este mai ușor, aceștia având pachețele pregătite mai tot timpul nu este de trecut cu vederea pentru școlarii de la ţară, unde posibilităţile sunt mai reduse iar mulţi dintre ei stau flămânzi cinci – şase ore pe zi, până termină orele de curs.   Din păcate, familiile sărmane  care se bazau anii precedenți  pe bucata de pâine dulce şi zeama cu gust de lapte servite de Guvern, vor trebui să mai aştepte. Consiliul Judeţean Constanţa nu a finalizat încă procedurile pentru distribuirea produselor alimentare şi se pare că nici nu vor fi gata prea curând.

„Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 înlocuieşte Programul Cornul şi laptele aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu orar normal de patru ore, în prezent abrogate, cu programul pentru şcoli. La nivelul Consiliului Judeţean Constanţa, prin Direcţia de Dezvoltare Judeţeană şi Coordonarea Instituţiilor de Sănătate, Sport şi Învăţământ din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa a fost demarată procedura de achiziţie publică în vederea încheierii unui acord cadru cu o valabilitate de patru ani, respectiv între anii 2018 – 2022. În acest sens, au fost aprobate referatul de necesitate nr. 17181/25-06-2018 şi Caietul de sarcini nr. 17182/25.06.2018 având ca obiect furnizarea şi distribuirea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate şi produselor de panificaţie elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private, cu program normal de patru ore”, a susținut, pentru „Cuget Liber”,  Mirela Matichescu, administratorul judeţului Constanța.

Potrivit acesteia, în data de 10 septembrie, a fost acceptată documentaţia privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie de către A.N.A.P., după care Consiliul Judeţean Constanţa a publicat anunţul, care a fost validat pe 11 septembrie 2018.

„Anunţul s-a trimis conform legii şi către J.O.U.E (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) pentru validare, având în vedere că valoarea estimată a acordului cadru este mare, iar la selecţia de oferte pot participa ofertanţi din toată Uniunea Europeană. În două zile lucrătoare a fost validat şi acest anunt de către J.O.U.E. Data limită de deschidere şi selectare a ofertelor este 5 noiembrie 2018, ora 15”, a mai declarat administratorul judeţului Constanţa.

Aşadar, șansele sunt infime pentru elevii să mai primească, anul acesta, corn și lapte la şcoală iar cel mai probabil, alimentele ar putea ajunge în şcoli după vacanţa de Crăciun şi Revelion.

Chiar dacă intenţiile sunt bune, din păcate programul nu este gândit bine. Este nevoie ca autoritățile să impună reguli noi pentru a-şi atinge scopul. De exemplu, în şcolile şi grădiniţele din oraş, cele mai multe cornuri şi pahare cu lapte ajung la gunoi. Copiii nu le mănâncă, căci vin cu pacheţele de acasă. Risipa este uriaşă. În mediul rural, însă, sunt şcolari care nu doar le consideră o masă de bază, dar iau și acasă ceea ce refuză colegii lor, pentru a le duce fraţilor mai mici sau mai mari.

„Am văzut în anii anteriori ce mizerii le duceau copiilor la şcoală. Cornuri mucegăite şi un lapte transparent, care sigur că era îndoit cu apă. De aceea părinţii le-au dat în continuare pacheţele şi lăzi întregi de cornuri erau aruncate. Dacă ar fi fost o calitate cât de cât mai ridicată, cu siguranţă mulţi nu le-ar mai fi pus nimic în ghiozdan şi copilul ar fi mâncat produsele de la şcoală. La fel şi merele acelea din programul din anii trecuţi. Erau ca nişte nuci mai mari, găunoase şi veştejite”, ne povesteşte Alina Zarea, o mămică din Constanţa.

„Astfel, pe lângă un control mai serios al calităţii nu ar strica să se gândească şi o regulă prin care şcolarilor şi copiilor de grădiniţă să le fie interzis să mai vină cu pacheţel de acasă. Şi atunci să vezi ce vor mânca toţi ce li se dă de la şcoală. Şi nici nu vor mai veni cu chips-uri, prăjituri şi alte fast-food-uri”, este de părere un alt părinte.