Informații de ULTIMĂ ORĂ de la MADR! Curs obligatoriu pentru TOȚI fermierii

6

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat o modificare a proiectului de ordin privind sistemul de instruire şi certificare în scopul utilizării durabile a produselor de protecție a plantelor. Practic, noul ordin îi obligă pe toți fermierii care utilizează produse de protecția plantelor să absolve un curs de instruire în acest domeniu, organizat de Autoritatea Națională Fitosanitară.

Dacă într-o variantă precedentă a ordinului era stipulat faptul că la aceste cursuri se pot înscrie doar cei care au minimum studiile liceale absolvite, această condiție a fost eliminată, astfel că se vor butea înscrie toți fermierii, indiferent de nivelul de studii.

Situația a stârnit un val de confuzie în rândul fermierilor, astfel că în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dialogat cu secretarul de stat MADR, Costin Telehuz, pentru a lămuri problema. Iată ce ne-a declarat oficialul MADR:

”Sistemul de instruire e instituit de ceva vreme, e o obligație asumată de statul membru de mai mult timp, vine dintr-o directivă europeană. Cursurile sunt organizate în fiecare săptămână, sunt făcute online, iar testarea este tot online. Formarea se întâmplă luni, marți și miercuri, un număr total de 18 ore, iar în ziua următoare se face testarea. Necesitatea lor e stipulată în legislație.

Toată lumea este obligată să facă această instruire. E o regulă pe care nu am putut să o ocolim, o ținem sub control cât de mult putem. Cei care nu fac instruirea riscă o sancțiune conform legislației, o amendă. Până acum sancțiunile au fost ținute la minim. (…) Orice deținător de fermă care folosește produse de protecția plantelor este obligat să facă acest curs sau să aibă angajat pe cineva care a făcut acest curs. (…) Cursul se plătește, e o taxă de 195 lei.

Ordinul de ministru a fost modificat astăzi. Toată lumea se va putea înscrie la curs în curând, de îndată ce această modificare va intra în vigoare, poate să aibă și două clase. (…) Astăzi, de dimineață, am discutat cu domnul ministru, ne-am consultat împreună cu un colectiv de lucru, și am luat decizia să înlăturăm toate barierele legate de studii”, a precizat Costin Telehuz pentru AGRO TV.

Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul MADR, iar cei care au de făcut observații, le pot trimite în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail fitosanitar@anfdf.ro.