Prețul grâului evoluează în sens pozitiv în această perioadă, pe fondul unor îndoieli privind recoltele din Rusia și din Australia. Astfel, fondurile speculative de pe bursele internaționale au trecut de la pariurile pe scăderile de preț la pariurile pe creșteri de preț, lucru care începe să se vadă și în piața fizică.
La nivelul Portului Constanța, grâul se vinde astăzi cu 208 euro/tonă, însă este loc și de mai bine, spun specialiștii. Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, îi îndeamnă pe fermieri să fie precauți în semnarea contractelor în această perioadă, pentru că mai este loc de creșteri în perioada următoare, mai ales ținând cont de faptul că urmează o vară fierbinte.
”În sudul Rusiei nu a plouat de la începutul lunii aprilie și au mari probleme. Deja au probleme cu înghețul și sunt afectate circa 250.000 de hectare. Toate fondurile pe Chicago Board of Trade și pe Euronext au intrat din pozițiile short, adică pariuri pe scădere de preț, în pozițiile long, adică pariuri de creșteri de preț.
În piața fizică, acest lucru nu s-a reversat 100%. Astăzi, Portul Constanța afișează o indicație cam de 208 euro/tonă la grâu, asta înseamnă o variație de minus 32 euro față de cotația septembrie 2024. De această diferență foarte mare? Pentru simplul fapt că destinațiile nu sunt încă treze, nu au realizat impactul și nu doresc încă să plătească acest preț.
Recomand prudență în continuare la grâu, pentru că avem un sezon în care toate aparențele conduc către călduri infernale la nivelul emisferei nordice. Dacă Rusia își accentuează starea de secetă, s-ar putea să avem scăderi de volume acolo, care vor contribui la o creștere a indicației de preț pentru grâu. Cu toate acestea, 208 euro nu este un nivel chiar atât de rău pentru 1-1,5 tone/hectar, în ideea că putem să ne nivelăm pe un preț mediu de-a lungul anului”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Pentru întreaga analiză legată de piața cerealelor, urmăriți ediția integrală a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea:
