Ing. Ion Cioroianu: ”Porumbul poate fi înlocuit, dar cei mai mulți fermieri sunt tradiționaliști”

4

Cultivarea porumbului în România a devenit din ce în ce mai dificilă, în condițiile în care seceta a fost prezentă aproape permanent în zonele de sud, est și sud-est ale țării, în ultimii ani. Mai mult, și posibilitățile de irigare sunt foarte limitate, astfel că foarte mulți fermieri sunt la mila naturii.

Unii agricultori caută soluții alternative prin care își pot să-și continue afacerile, înlocuind porumbul cu alte culturi, însă cei mai mulți aleg să cultive în continuare această cultură extrem de sensibilă la secetă.

”Culturile de primăvară sunt mult mai riscante. Eu am mai spus și în alte interviuri că porumbul poate fi înlocuit foarte ușor cu orzul, poate fi înlocuit chiar și cu sorgul, însă cei mai mulți agricultori sunt tradiționaliști, seamănă aceleași culturi. Uitați-vă că sudul țării și Dobrogea și sudul Moldovei au făcut porumb foarte puțin anul acesta. Porumbul e o cultură la care, dacă nu ai apă în perioada de polenizare, n-ai ce-i face”, spune Ion Cioroianu, inginer agronom și vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR).

Potrivit acestuia, nici tehnologia de cultură nu este respectată de fermierii care se încăpățânează că cultive porumb, astfel că șansele de reușită sunt minime.

”Eu le spun foarte multor colegi că sunt și greșeli de tehnologie. La ora actuală, când ai atâtea informații, să nu aplici tehnologia ca la carte e o mare gafă. Uitați-vă că, în plus față de îngrășămintele clasice, au venit biostimulatorii, microgranulatele, îngrășămintele foliare și sunt altceva. Cei care reușesc să aplice aceste îngrășăminte, acești biostimulatori, reușesc să facă producții”, a mai spus Ion Cioroianu, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

video
play-sharp-fill