INITIATIVA GLOBALA PENTRU ACCES MAI FACIL LA DATELE PRIVIND SIGURANTA PRODUSELOR DE PROTECTIE A PLANTELOR

505

Companiile din industria de protecție a plantelor au lansat o inițiativă globală de comunicare transparentă, prin intermediul cǎreia validarea și verificarea credibilitǎții fundamentelor științifice ale autorizǎrii produselor de protecție a plantelor vor deveni mai simple.

Industria produselor de protecție a plantelor, reprezentată la nivel global de asociațiile Crop Life International – CLI și European Crop Protection – ECPA alături de companiile membre ale asociațiilor naționale ale industriei, inclusiv Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM, răspunde voluntar și proactiv unei nevoi a consumatorilor care solicită să aibǎ acces la datele referitoare la siguranța utilizǎrii produselor de protecție a plantelor.
Reprezentanții industriei și-au exprimat susținerea fațǎ de comunicarea transparentǎ, care armonizează și respectă atât interesul public, cât și politicile comerciale și de business ale companiilor producătoare de pesticide:
„Acordăm atenție îngrijorării exprimate de societate privind pesticidele. Vrem ca oamenii să știe că ascultăm cu adevărat și că acționăm pentru a veni în întâmpinarea temerilor lor. Am făcut un pas important. Vrem ca decidenții și publicul larg să afle că nu avem nimic de ascuns.” – a declarat Jean-Philippe Azoulay, Directorul General al ECPA.

„Inițiativa are rolul de a promova transparența și de a demonstra, totodată, că procesul de înregistrare a acestor produse se supune unor reguli de siguranță foarte restrictive. Fiind o industrie responsabilă, dorim să avem un dialog deschis cu publicul, pentru a facilita luarea unor decizii bazate pe informații, reafirmând totodată angajamentul ferm al organismelor de reglementare și al reprezentanților industriei în ce privește sănătatea publică și protecția mediului.” – a precizat Howard Minigh, Președinte & CEO al CropLife International.

„Atât în România, cât și la nivel european sau mondial, oamenii se tem de ceea ce nu cunosc, mai exact de tot ceea ce este produs al industriei chimice. Oamenii se temeau de diverse descoperiri în medicină, dar cu timpul, și mai ales, datorită comunicării transparente, au reușit să accepte unele progrese științifice. Trebuie să înțelegem că atunci când comunici transparent, oamenii nu se mai tem. Scopul nu este de a milita pentru utilizarea pesticidelor, ci utilizarea lor corectă, științifică, bazată pe cercetare, cu respect față de sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Vom comunica în continuare transparent și vom asculta sugestiile și recomandările tuturor celor care ni le transmit” – a declarat Pascal Cassecuelle, Președinte AIPROM.

Informațiile despre industria produselor de protecție a plantelor nu sunt doar numeroase la nivel global, ci și disparate, ceea ce face ca procesul de a ajunge la sursa științificǎ a deciziilor să fie dificil. Inițiativa comună a ECPA și CLI, la care AIPROM s-a alăturat, aduce mult mai ușor către public toate aceste informații de interes. Lansată în cursul lunii martie, inițiativa oferă publicului larg modalități simple și moderne de informare prin intermediul site-urilor ECPA și CLI, precum și prin platformele de Social Media. Toți cei interesați să consulte materialele celor două asociații internaționale o pot face accesând următoarele adrese de Internet:

ECPA:
Site: http://www.ecpa.eu/industry-data-transparency
Facebook: https://www.facebook.com/cropprotection/

CLI:
Site: https://croplife.org/data-transparency/
Facebook: https://www.facebook.com/CropLifeIntl/