Lipsa pieței de desfacere și costurile mari de întreținere au făcut ca tot mai mulți pomicultori să renunțe la livezile de meri și de peri și să se orienteze către alte culturi.
Astfel, în bazinul pomicol din comuna dâmbovițeană Voinești, micii pomicultori au ajuns să cultive porumb, grâu și cartofi.
Situația grea prin care trec pomicultorii este una veche, însă, până la acest moment, cei care dețin livezi au primit doar promisiuni din partea autorităților care s-au peridat la guvernare. Pe piața românească, merele vin în cantități industriale din țările vecine, iar micii pomicultori de pe Valea Dâmboviței abia își vând câteva produse în fata porții, așteptând parca mila celor care trec și, din când în când, mai opresc și cumpără câte o sacoșă cu mere de Voinești,
„Nu avem niciun punct de desfacere în zonă. Stăm cu marfa în fața porților și efectiv ne chinuim să o vindem. Aici este o zonă cu tradiție în pomicultură. Merele de Voinești sunt recunoscute la nivel național, însă acest lucru nu ne ajuta cu nimic. Din această cauza au fost foarte multe livezi desființate, iar pomicultorii se orientează către alte culturi mai rentabile”, spune Ion Leanca, pomicultor din regiunea Voinești.
„Noi suntem micii fermieri și suntem cei mai chinuiți. Stăm zile întregi cu marfa la poartă în încercarea de a mai vinde câte ceva. Nu ne permitem să mergem la piață, La piață pierdem timp mult și ne costă destul de mult taraba, transportul și alte cheltuieli”, se plânge și Petruța Armășelu, care se ocupă tot cu pomicultura.
Cheltuielile tot mai mai și vânzările tot mai mici îi fac pe mulți dintre micii fermieri de pe Valea Dâmboviței să abandoneze pomicultura.
„Renunțăm pentru că nu se mai vând. Noi investim mult. Soluțiile pentru stropit sunt scumpe. În perioada de tăieri nu avem oameni pentru a face această muncă sau, dacă găsim, ne costă foarte mult. Și din această cauză suntem mulți care renunțăm la pomicultură, Încercăm să ne reorientăm către alte culturi mai rentabile”, spune, la rândul său, Irina Matoiu.
„Prețul este foarte mic și nu acoperim cheltuielile. Nu se implică nimeni să ne ajute. Autoritățile trec pe la noi doar când se apropie alegerile, în rest suntem ai nimănui. Din păcate, vin și foarte multe mere din import, din țări unde cultura de livezi este subvenționată destul de mult și astfel intra în țară la prețuri mai mici”, explică Elena Bocanciu situația pomicultorilor de pe Valea Dâmboviței.