Instalarea tinerilor fermieri 2023 – Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a primi finanțarea

6

Deși conform calendarului inițial publicat de Ministerul Agriculturii, linia de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri trebuia deja lansată, ”bâlbele” administrative au mai amânat această lansare. Nici noul ghid consultativ nu a fost încă publicat, după ce MADR l-a șters pe cel vechi.

Totuși, această prelungire le oferă fermierilor care nu erau încă pregătiți șansa de a-și pune la punct toate detaliile pentru a depune un proiect. Consultanții îi sfătuiesc pe aceștia să își rezolve cât mai repede situațiile de la APIA, până nu va fi prea târziu.

”Trebuie luate în vedere și declarațiile la APIA. Tinerii fermieri trebuie să preia și exploatațiile la APIA și atunci ar trebui să facă demersuri pentru preluarea exploatațiilor, dacă mai au posibilitatea, până ce nu vor primi primele tranșe de plată de la APIA. Este foarte greu de estimat când o să se deschidă sesiunea, dar dacă se închide sesiunea de preluare la APIA, mulți nu vor mai avea posibilitatea să depună proiect anul acesta. Deci preluarea exploatațiilor ar fi primul pas, dacă vor să aibă șanse la finanțare”, a precizat consultantul Gabriela Fekete în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De asemenea, potențialii beneficiari care vor să acceseze instalarea tinerilor fermieri, dar și alte linii de finanțare, pot să profite de această perioadă de așteptare pentru a-și finaliza cursurile de pregătire în agricultură.

”Ar mai putea profita de această perioadă să se înscrie și să participe la cursuri de pregătire în agricultură, un alt lucru care probabil va fi punctat în multe linii de finanțare. (…) Suntem pe finalul lunii iulie, puțin probabil să se deschidă sesiuni în august. Ghidurile trebuie să rămână în dezbatere publică 30 de zile, deci vom intra în felul acesta în septembrie și probabil că, în cel mai optimist scenariu, nu vom avea sesiuni înainte de 15 septembrie”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.

Totodată, pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii trebuie să-și verifice actele și să se asigure că se încadrează în dimensiunile eligibile ale exploatației, adică între 12.000 SO și 100.000 SO în zonele normale, respectiv între 8.000 SO și 100.000 SO în zona montană.