Instalarea Tinerilor Fermieri – Când vor fi disponibile noi fonduri pentru finanțare

4

Fondurile alocate liniei de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri din Planul Național Strategic, DR-30, au fost epuizate în sesiunea de depunere a proiectelor lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) la sfârșitul anului trecut.

Cu toate acestea, interesul pentru instalarea tinerilor fermieri rămâne, în continuare, la cote ridicate, iar potențialii beneficiari se întreabă când vor mai avea parte de o nouă alocare de fonduri. Potrivit experților în domeniu, dacă Ministerul Agriculturii nu redistribuie bani din alte surse sau nu găsește soluții alternative, cel mai apropiat termen pentru o nouă sesiune a intervenției DR-30 ar putea fi abia în 2028.

”Cred că s-au finalizat fondurile pentru tinerii fermieri, nu cred că în următorii doi ani se va putea lansa un alt astfel de program. Dacă GAL-urile din anumite zone vor prevedea o astfel de măsură, este posibil să aibă acces la un astfel de program, dar bănuiesc că pe sume mult mai mici. După ce se vor finaliza implementările de proiecte, s-ar putea ca MADR, prin Autoritatea de Management, să realoce o parte din bani spre această măsură, dar nu văd mai devreme de 2028, în opinia mea”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În ceea ce privește alte intervenții destinate tinerilor fermieri, spre sfârșitul acestui an se preconizează lansarea intervenției DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați. Mai multe detalii AICI: Noua finanțare de 200.000 EURO pentru tinerii fermieri – Când se depun cererile