Linia de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată în luna octombrie, a anunțat recent directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Totuși, nemulțumirile legate de ghidul solicitantului, în forma sa actuală, sunt numeroase.
Fermierii și consultanții susțin că actualele condiții pentru fermierii care vor să prindă finanțare sunt discriminatorii, avantajând unele sectoare în detrimentul altora. Consultantul Andra Popescu a explicat pe larg această problemă, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
”Instalarea tinerilor fermier este singura dintre intervenții care a rămas în sumă forfetară. Discuțiile din jurul ghidului au fost foarte intense, am înțeles că și în ultimul comitet de monitorizare s-a discutat foarte mult pe marginea acestui ghid. Discutând acum despre instalarea tinerilor fermieri, pot să trag o concluzie, și anume că actualul ghid consultativ blochează accesul egal la finanțare nerambursabilă pentru tinerii fermieri.
Pornind de la eligibilitate, s-a discutat de fiecare dată că eligibilitatea pentru tânărul fermier care accesează această formă de sprijin este să aibă minim 12.000 SO. În actualul ghid avem 12.000 SO pentru zona națională, 8.000 SO pentru zona montană și 2.300 SO pentru fermele exclusiv legate de legumicultura în spații protejate. 2.300 de SO din spații protejate înseamnă 1.000 mp de solar, ceea ce nu este corect.
Discutăm despre instalarea tinerilor fermieri, care se face la nivel național. În momentul când acordăm această facilitate, să putem să intrăm cu o suprafață atât de mică de spații protejate la finanțare, este clar că e o măsură discriminatorie în raport cu ceilalți fermieri. Instalarea se face la nivel național, nu doar în bazinele legumicole. Din perspectiva ghidului, dacă va rămâne așa, pomicultura, creșterea animalelor, cultura mare nu au niciun fel de șansă”, a precizat Andra Popescu pentru AGRO TV.