Interzicerea pesticidelor: Au ocupat Parisul cu tractoarele!

3

Restricțiile impuse la nivelul Uniunii Europene în privința pesticidelor creează tot mai multe nemulțumiri în rândul fermierilor europene.

Mai multe sute de tractoare au intrat miercuri în Paris, în cadrul unei manifestaţii de protest a fermierilor francezi, care spun că restricţiile impuse cu privire la utilizarea pesticidelor şi alte reglementări de mediu ameninţă producţia agricolă în Uniunea Europeană, informează AFP şi Reuters, citate de AGERPRES.

Potrivit FNSEA, principalul sindicat al fermierilor francezi, aproximativ 500 de tractoare şi peste 2.000 de fermieri sunt aşteptaţi să defileze până pe Esplanada Invalizilor, din centrul Parisului.

Protestul vine la o lună după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicţia europeană privind tratamentul seminţelor cu neonicotinoide, inclusiv în circumstanţe excepţionale invocate în special pentru a-i proteja pe cultivatorii de sfeclă.

„Aceste interdicţii repetate şi lipsa de acţiune a guvernului de a sprijini numeroase sectoare ameninţă producţia agricolă”, precizează FNSEA într-un comunicat de presă comun cu Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa (CGB) şi organizaţia tinerilor fermieri (JA) cu privire la pesticide.

Sindicatele susţin că importul de culturi din ţări care nu trebuie să respecte aceleaşi restricţii privind utilizarea pesticidelor ameninţă locurile de muncă din Franţa. Reprezentanţii fermierilor urmează să se întâlnească în cursul zilei de miercuri cu ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau.

Pe de altă parte, al treilea mare sindicat al fermierilor francezi, Confédération paysanne, nu s-a alăturat protestului de miercuri. Sindicat de stânga a criticat chiar, într-un comunicat de presă, organizarea unor manifestaţii de protest „pentru a putea utiliza în continuare neonicotinoide şi a refuza orice progres ecologic”.

Ultima mare mobilizare a fermierilor francezi a fost organizată în 27 noiembrie 2019, când aproximativ 1000 de tractoare au organizat o operaţiune de tip „melc” pe şoselele de la periferia Parisului.