Interzicerea glifosatului va avea vreo șansă în Germania, cu Bayer la pândă?

9
În Germania se pregătește interzicerea glifosatului, acest erbicid atât de controversat, până la sfârșitul anului 2023, potrivit unui articol Euractiv. Însă, aviz „amatorilor”: dacă Bruxelles-ul reînnoiește autorizarea substanței, acțiunea de interzicere a acesteia s-ar putea dovedi dificilă la nivel național.

În conformitate cu acordul de coaliție, Ministerul German al Agriculturii a luat deja măsuri pentru a interzicerea glifosatului, treptat, pana la sfârșitul lui 2023.  

„Este adevărat, coaliția a fost de acord ca glifosatul să nu mai fie folosit în Germania după 1 ianuarie 2024”, a declarat pentru EURACTIV un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii.

Autorizarea continuă a glifosatului, utilizat pe scară largă în agricultură, este o sursă de controverse atât în ​​Germania, cât și în alte părți ale Uniunii Europene. În timp ce activiștii de mediu avertizează asupra riscurilor considerabile pentru mediu și sănătatea umană, susținătorii erbicidului nu văd nicio bază științifică.

Măsura ar putea să nu fie atât de ușor de implementat

În lunile următoare, UE ar trebui să decidă dacă reînnoiește autorizația pentru glifosat, ca substanță activă în produsele de protecție a plantelor, care este în prezent în vigoare până la 15 decembrie 2023.

Dacă autorizația este reînnoită după această dată, o interdicție națională ar putea deveni foarte complicată chiar si pentru guvernul german.

Obstacolele Uniunii Europene
UE este responsabilă pentru autorizarea substanțelor active, în timp ce statelor membre le revine dreptul de a aproba sau nu utilizarea produselor de protecție a plantelor pe bază de astfel de substanțe.

În cazul în care un produs de protecție a plantelor conține o substanță activă autorizată în UE, statele membre pot doar, în mod individual, „ refuza sau restricționa introducerea pe piață pe baza circumstanțelor agricole și de mediu specifice teritoriului lor ”, au explicat surse din CE pentru EURACTIV.

În practică, dacă autorizația glifosatului este reînnoită la nivelul UE după sfârșitul anului, guvernul german va putea impune restricții privind utilizarea lui în cazuri sau spații specifice doar din motive bine întemeiate – nu ca o interdicție generală.

Atâta timp cât glifosatul este autorizat la nivelul UE, „ interzicerea glifosatului totală este ilegală și nu ar fi valabilă”, a confirmat Ministerul Agriculturii german.

Pe de altă parte, ar fi posibilă o „limitare/restricționare justificată a utilizării pentru a ține cont de condițiile particulare dintr-un stat membru”, a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului.

Cu toate acestea, a lua astfel de măsuri, inatacabile din punct de vedere juridic, în timp ce autorizarea UE rămâne în vigoare, poate fi dificilă, după cum au arătat evenimentele recente din Luxemburg.

Interzicerea glifosatului nu respectă legislația europeană
În timp ce Luxemburgul a interzis utilizarea glifosatului încă din ianuarie 2021, o instanță administrativă a anulat interdicția (cu câteva săptămâni în urmă). Această decizie a fost luată în contextul unui dosar introdus de compania chimică și farmaceutică Bayer, pe motiv că nu a respectat dreptul Uniunii Europene.

Instanța a subliniat că guvernul luxemburghez nu a explicat suficient de ce circumstanțele particulare ale țării justificau o interdicție în ciuda autorizației la nivelul UE.

Întrebat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Bayer nu a confirmat dacă compania ar acționa în justiție si in cazul in care Germania ar interzice utilizarea glifosatului.

„Doar în cazuri excepționale strict definite și în condiții stricte, care trebuie justificate de statul membru în cauză”, tarile membre pot refuza autorizarea produselor fitosanitare pe bază de substanță activă autorizată în întreaga UE, a subliniat reprezentantul Bayer.

Sursa: Euractiv