INTINERIREA GENERATIILOR – TEMA PRINCIPALA A CONFERINTEI REGIONALE DE LA BRAILA PRIVITOARE LA PNDR 2014-2020

344

Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va participa, pe 10 septembrie 2018, la Brăila, Teatrul Maria Filotti, la cea de a 3-a Conferință Regională dedicată dezbaterii subiectelor privind implementarea eficientă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Regiunea de dezvoltare Sud-Est dispune de alocări financiare consistente pentru finanțarea investițiilor în agricultură sau pentru dezvoltarea mediului rural prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Solicitanții de fonduri europene din zona ITI – Delta Dunării au la dispoziție mai multe linii de finanțare pentru a dezvolta investiții în acest areal. Prin intermediul submăsurilor 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” și 6.3  „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt disponibile în acest an fonduri exclusiv pentru această zonă de peste 8 milioane de euro. Totodată, solicitanții pot accesa finanțări din fonduri europene prin PNDR 2020 pentru investiții în exploatații agricole (submăsura 4.1) și pentru procesarea produselor agricole (submăsura 4.2).

La nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Est, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit peste 6.000 de solicitari de finanțare a investițiilor, în valoare totală de peste 1 miliard de euro. Dintre acestea, au fost contractate 5.638 de proiecte de investiții în valoare totală de 632 milioane de euro și au fost efectuate plăți către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice din mediul rural în valoare de peste 288 milioane de euro, până în prezent.

Principala temă de discuție va viza întinerirea generațiilor, unul dintre obiectivele viitoarei Politici Agricole Comune ce propune acțiuni de sprijinire a tinerilor fermieri prin PNDR. În cadrul propunerii privind viitoarea Politică Agricolă Comună, sprijinul pentru tineri va fi completat prin susținere financiară acordată prin dezvoltarea rurală și diferite măsuri de facilitare a accesului la terenuri și la transferul acestora.

Subiectele ce urmează a fi dezbătute în cadrul evenimentului mai includ teme precum finanțările complementare prin PNDR 2014-2020 și Programul Operațional Regional, dezvoltarea integrată a Deltei Dunării (ITI Delta Dunării), instrumente financiare aplicabile investițiilor, precum și exemple de proiecte de succes.

La eveniment vor fi prezenți, de asemenea, Carmen Boteanu, director general adjunct al DGDR- AM PNDR, Daniel-Eugeniu CRUNȚEANU, directorul general adjunct al AFIR, reprezentant APIA, membrii ai fondurilor de garantare, Alina Mihaela Toma, Preşedinte-Director general FGCR, Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM și alții.