Home Stiri agricole Irimescu a recunoscut că accesul la fonduri în sectorul pomicol e aproape...

Irimescu a recunoscut că accesul la fonduri în sectorul pomicol e aproape 0

663 views

Oficiali ai Comisiei Europene care veneau în România plecau “cu lădiţe de fructe şi legume, încântaţi de gustul produselor”, iar acum s-a ajuns ca România să importe astfel de alimente, dupa cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Achim Irimescu a declarat la Suceava, la o intalnire cu fermierii, ca accesul la fonduri in sectorul pomicol este aproape de zero. Acesta a mentionat ca felul in care s-a elaborat masura nu a permis utilizarea banilor in cadrul acestui program.

Potrivit ministrului, actualul premier Dacian Cioloş, a ţinut foarte mult la acest program pentru că România era un mare producător de fructe si a devenit importator de fructe.

“Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădiţe de fructe şi legume pentru calitatea extraordinară. Mulţi erau şocaţi de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitaţi că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi.”

Ministrul a spus ca trebuie sa fie revizuită politica în ceea ce priveşte măsura pentru pomicultură. Achim Irimescu este nemultumit întrucât condiţiile impuse nu le permit celor interesaţi să acceseze fonduri.

Irimescu a menţionat că sunt fonduri europene care se acordă prin organizaţii de producători în sectorul vinului şi al legumelor şi fructelor şi le-a cerut fermierilor suceveni să se asocieze.

“Dacă nu avem organizaţii de producători, şi nu avem, pierdem sume foarte mari”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, anual, sute de milioane de euro din bugetul de la Bruxelles sunt repartizate către statele care au asemenea organizatii.