Irimescu (MADR): Demararea proiectului de reabilitare a infrastructurii de irigații nu va permite până la sfârșitul anului să irigăm mai multe hectare

492

Demararea proiectului de reabilitare a infrastructurii principale de irigații nu va permite, până la sfârșitul anului, să fie irigate mai multe hectare comparativ cu anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

“Pentru a porni noul program de irigații, reabilitarea infrastructurii primare de irigații presupune un proces întreg, licitații care durează șase luni. Sincer, am dubii că demararea proiectului va permite până la sfârșitul anului să irigăm hectare în plus”, a precizat Irimescu întrebat despre ținta propusă pe 2016 în privința irigațiilor.

Pe de altă parte, șeful MADR a precizat că se află în analiză alte soluții de a furniza apă fermierilor, pe lângă sistemul clasic de a prelua apă din Dunăre, respectiv utilizarea lacurilor de acumulare care există la Ministerul Energiei și Ministerul Mediului.

“Pe lângă sistemul deja gândit de a prelua apă din Dunăre mai există cel puțin încă două soluții: utilizarea lacurilor de acumulare care există și la Ministerul Energiei și la Ministerul Mediului. (…) Există deja un exemplu foarte bun care deja s-a aplicat în Dobrogea, cel al perdelelor forestiere, pentru a reuși să asigurăm o sursă de apă de încredere pentru fermieri”, a adăugat Irimescu.

Anul trecut s-au irigat puțin peste 100.000 de hectare, deși suprafața contractată a depășit 330.000 de hectare, iar 823.000 ha erau efectiv pregătite pentru irigat de către ANIF, dintr-un total viabil de 1,5 milioane de hectare. (Sursa: AGERPRES)