Își pierd locul de muncă funcționarii de la Agricultură? Ministrul anunță ”restructurări”

12
Își pierd locul de muncă funcționarii de la Agricultură? Ministrul anunță ”restructurări”

Unii funcționari din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au zilele numărate, a dat de înțeles ministrul agriculturii, Adrian Oros. Întrebat de Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, dacă are de gând să mai reducă din aparatul administrativ de la Agricultură, șeful instituției a precizat că numărul de funcționari din cadrul MADR este cam mare, ținând cont de faptul că sectorul agricol românesc este în totalitate privat.

”Cu siguranță va trebui să facem o restructurare. În general, aparatul de stat nu a fost restructurat de mult. Probabil vor fi departamente unde este necesar să fie oameni în plus și probabil vor fi departamente unde este necesar să se reducă numărul, sau unele compartimente să dispară, pentru că atribuțiile lor sunt de mult preluate de alte instituții din subordinea Ministerului, dar au rămas”, a precizat Adrian Oros pentru AGRO TV.

Potrivit șefului MADR, Ministerul Agriculturii are în prezent în subordine aproximativ 14.600 de funcționari, un număr ”prea mare”.

”După ce finalizăm bugetul și avem aprobare pentru PNRR și știm că primi și de acolo sume importante, trebuie să ne ocupăm și de partea de reorganizare a Ministerului, astfel încât să funcționeze cât mai bine și în folosul fermierilor care lucrează corect în primul rând. Am spus și anul trecut: suntem o administrație agricolă cam măricică. Ținând cont de faptul că toată agricultura din România este privată, 14.600 de oameni care lucrează la stat să gestioneze o agricultură privată cred că oricine consideră că este o cifră prea mare. Atunci, cu siguranță vom face restructurări”, a mai subliniat Oros.

De altfel, ministrul a vorbit și despre Camerele Agricole, proiect pe care încă îl susține, deși legea a fost declarată neconstituțională și întoarsă în parlament. Oros speră ca amendamentele necesare să fie făcute cât mai repede, iar noua lege să treacă în regim de urgență prin Parlament, astfel încât să ajungă la promulgare și apoi în vigoare cât mai repede. Astfel, multe dintre atribuțiile funcționarilor de la DAJ-uri vor fi preluate de Camerele Agricole.

”O bună parte din atribuțiile Direcțiilor Agricole Județene vor fi preluate de aceste camere, mai puțin partea de inspecții, pentru că atribuțiile acestea trebuie să rămână la stat. În timp, vor prelua și alte atribuții, consultanță și multe altele”, a explicat Adrian Oros.