Judetul DISTRUS de PPA! Porcii mistreti raspandesc in continuare virusul

46
Judetul DISTRUS de PPA! Porcii mistreti raspandesc in continuare virusul

Porcii mistreți, de neoprit! Animalele sălbatice continuă să fie vectorul principal de transmitere al virusului pestei porcine africane (PPA). În județul Arad, numărul focarelor a ajuns la 17, toate în gospodării, iar virusul a fost adus ce porcii mistreți care au migrat din păduri către culturile fermierilor.

Potrivit directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, cea mai afectată localitate din județ este Șiria, unde se află 10 focare. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost neutralizați preventivi 130 de porci, însă pericolul porcilor mistreți rămâne. Două focare au fost descoperite și într-o localitate învecinată, Galșa, unde au fost uciși 76 de porci, informează Agerpres.

Pe lângă aceste focare, mai există focare în localităţile Curtici, Covăvânţ, Mâsca şi Socodor. În total, autorităţile au neutralizat peste 220 de porci pentru a preveni răspândirea virsului PPA. În cazul tuturor focarelor, autorităţile consideră că pesta porcină africană a fost adusă în zonele locuite de porcii mistreţi.

De altfel, virusul PPA reprezintă de multă vreme o mare problemă pentru fermierii din zonă. Dimitrie Muscă, un fermieri influent din județul Arad, trage semnale alarmă de multă vreme cu privire la pericolul reprezentat de porcii mistreți.

”Eu, Dimitrie Muscă, la târgul INDAGRA din 2016 unde era tot Iohannis președinte și ministrul Agriculturii Irimescu, am ridicat această problemă și o spun și acum. Este o problemă de CSAT, este o problemă de interes național! În toamnă vom ajunge să mai producem 10-20% din carnea de porc de care avem nevoie, iar cel puțin 80% va fi din import”, spunea Dimitrie Muscă în direct la AGRO TV, în urmă cu câteva luni de zile. 

Potrivit datelor ANSVSA, primele trei focare de pestă africană din acest an au fost confirmate, în judeţul Arad, în urmă cu mai puţin de trei săptămâni. Anul trecut, la nivelul județului au fost înregistrate 33 de focare, toate fiind închise până la sfârșitul anului.