La altii se poate… A inceput plata despagubirilor pentru fermierii din Moldova

34
La altii se poate… A inceput plata despagubirilor pentru fermierii din Moldova

În timp ce fermierii români încă sunt nedumeriți și așteaptă plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate de secetă, agricultorii de peste Prut încep să primească deja banii în conturi. Potrivit agrobiznes.md, începând cu data de vineri, 21 august, au fost autorizate la plată primele cereri de acordare a compensației pentru fermierii care au suferit pagube din cauza secetei.

„De menționat că, cuantumul valoric per cultură, raportat la unitatea de suprafață s-a majorat de 3 ori, astfel că pentru 1 ha de grâu de toamnă afectat, producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei, viță-de-vie – 3 000 de lei”, a precizat directorul general al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Răspunsul prompt al Guvernului din Republica Moldova vine după ce fermierii de peste Prut au organizat mai multe acțiuni de protest pentru a le cere autorităților să rezolve urgent problemele cu care se confruntă sectorul agricol, în contextul secetei care a pârjolit culturile agricole.

Printre cererile fermierilor basarabeni se numără majorarea subvențiilor până la 3.000 de lei per hectar de culturi cerealiere, declararea stării excepționale în agricultură și returnarea TVA-ului. De asemenea, aceștia au anunțat că nu vor renunța la proteste și se vor întoarce în stradă. Între timp, fermierii moldoveni au delegat un comitet care să negocieze cu autoritățile guvernamentale.

Reamintim că, în România, data la care vor fi plătite despăgubirile pentru secetă este încă incertă. Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, acestea urmează să fie livrate în conturile fermierilor începând din 10-15 septembrie. Șeful MADR mai precizează că prima tranșă de despăgubiri va reprezenta 85% din valoarea totală a acestora, urmând ca tranșa a doua să fie plătită după rectificarea bugetară din luna octombrie. Potrivit ministrului, banii nu pot fi plătiți în întregime acum, deoarece mai sunt și alte sectoare din sectorul agricol afectate, iar bugetul este limitat.