La Guvern, agricultura se discută pe la colțuri. Va fi sacrificat Oros? Scenariul lansat de Ștefan Gheorghiță

10
La Guvern, agricultura se discută pe la colțuri. Va fi sacrificat Oros? Scenariul lansat de Ștefan Gheorghiță

”La Guvern, agricultura de discută pe la colțuri”, scrie fermierul Ștefan Gheorghiță, vizibil mâhnit de lipsa de inițiativă a oficialilor în ceea ce priveșe măsurile de susținere a fermierilor români. Potrivit acestuia, deși pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de ieri trebuiau să se afle două proiecte importante pentru agricultura românească, niciunul nu s-a regăsit pe agenda oficială.
 
Primul subiect în ședința de Guvern ar fi trebuit să fie proiectul de Ordonanță de urgență privitor la prorogarea termenului de aplicare pentru modificările la Legea vânzarii terenurilor, care a fost analizat în ședinta trecută de pe 8 octombrie. ”Cine a cerut acest lucru? Dar dacă se poate mai concret, cu nume și prenume. În afară de fermierii care mereu sunt vinovatul de serviciu că cer diverse lucruri, alții nu au cerut, cumva niște fonduri de invesțitii cu banii rămași blocați prin România?” întreabă Ștefan Gheorghiță.
 
Fermierul din Brăila îi mai întreabă pe guvernenți de ce nu au acționat din primăvară pentru a gândi acordarea de linii de credit cu garanții pentru fermierii afectați, poate și despagubiri de secetă pentru culturile de primăvară? ”Poate rezolvam și câteva probleme structurale cum ar fi legea arendei, problema asigurărilor agricole, problema mistreților, simplificarea procedurilor pentru irigații, reglementarea constatării calamităților în agricultură (mai este de reglementat), problema TVA la arendă, problemele de mediu și climă, etc. Asta nu înseamnă că am uitat de PNS”, mai spune fermierul.
 
Al doilea subiect care trebuia să se afle pe ordinea de zi în ședința de guvern este Ordonanța de urgență privitoare la modul de declarare a stării de calamitate. Ștefan Gheorghiță le atrage atenția fermierilor că acest act normativ s-ar putea să nu poată fi aplicat retroactiv, iar proiectul prezentat ar putea reprezenta un veșnic subiect de litigiu în instanță prin modul defectuos de formulare.
 
”Aici aș mai avea în vedere câteva aspecte tratate destul de superficial și care nu pot fi scoase din context, presupunând că se va putea aplica această OUG:
 
  1. ce se va întampla cu furnizorii de inputuri care nu vor recupera nimic, dar vor avea de plătit la rândul lor? Cine va mai furniza inputuri în agricultură cu plata la ”calende”? Spun asta după mulți ani în domeniu și am trăit momentul în care Ungaria a încercat acum vreo 10-12 ani tot o mică ”glumă” (de altă natura) să facă la fel și de a doua zi totul a fost cu plată cash.
  2. dacă tot dăm o astfel de OUG, de ce nu clarificăm problema până la capăt, să poată fi aplicabilă măcar în viitor? Deoarece prin această OUG se prevede intrarea în vigoare la 30 de zile de la promulgare, adică după 15-20 noiembrie. Păi dacă ea se aplică pe an agricol, înseamnă că se aplică pentru anul viitor. Adică iar prostim lumea că vrem să facem bine, dar noi de fapt facem prost?
Impresia mea este doar că se dorește aruncarea de praf în ochii fermierilor pentru a ține batista pe țambal și de a fi liniște până trec alegerile din decembrie”, atrage atenția Ștefan Gheorghiță.
Oros, sacrificat pentru lipsa de acțiune a Guvernului
Fermierul brăilean mai lansează un scenariu bombă: pentru a justifica lipsa de acțiune a Ministerului Agriculturii și a Guvernului, acutalul ministru, Adrian Oros, ar putea fi sacrificat și înlocuit cu altcineva, poate Daniel Constantin sau George Scarlat. ”Asta ca să se poată spune că abia avem un nou ministru, în curând se va apuca de treabă, până analizează dosarele, va mai face un rând de întâlniri cu asociațiile să ia pulsul, fiindcă nu știe ce a discutat cel schimbat, și uite așa ajungem de Crăciun, când mănâncă tot românul sarmaua și apoi vom mai vedea, în condițiile în care oricum alegerile se vor fi terminat iar rezultatele vor fi cunoscute”, mai spune Ștefan Gheorghiță.