Laurenţiu Tor, fermier: Marii producători vor decide preţul porumbului. Se va importa masiv, în perioada următoare

558

Laurenţiu Tor, din Luna (Cluj) este un fermier cu experienţă care pentru o bună perioadă de timp a condus asociaţia cultivatorilor de plante tehnice, cereale şi legume din judeţul său. Acesta spune că a văzut cum culturile din regiune au fost mai puţin afectate de secetă, dar că fermierii care îşi imaginează că producţia le va aduce un profit substanţial se înşală, fiindcă preţurile nu vor creşte.

“Oamenii se aşteaptă ca preţurile pentru porumb să crească din cauză că producţia din ţară e mică, dar nu va fi aşa. Acum, pe piaţa liberă, porumbul se vinde cam cu 70 de bani/kilogram, iar fermierii  v\nd direct cu 60 de bani/kilogramul, ceea ce e foarte puţin. Nu ei fac preţul,ci marii producători şi cei care importă deja masiv porumb, pentru piaţa românească”, a declarat fermierul.

Preţul oficial al porumbului anunţat pe site-ul Ministerului Agriculturii era de aproximativ 600 de lei/tonă, iar cele mai mici cotaţii erau,la începutul lunii în Banat, unde preţul tonei era cotat la 566,74 de lei, potrivit aceleiaşi surse.